CO2 stofzuiger zuivert buitenlucht

28 november 2017

Met een nieuwe techniek blijkt het mogelijk om het broeikasgas CO2 uit de buitenlucht te halen.

Wereldwijd zijn er drie bedrijven die technologie ontwikkelen om CO2 uit de lucht te halen. Wil Brilman, chemisch technoloog aan de Universiteit Twente, ontwikkelde een apparaat die broeikas CO2 opslurpt uit de buitenlucht. Momenteel werkt hij aan een groter model dat op termijn, hoopt hij, in de praktijk kan worden toegepast.

CO2 halen uit rookgassen

Eigenlijk zocht de chemisch technoloog naar een efficiëntere manier om CO2 uit rookgassen te halen. De uitstoot van onder meer raffinaderijen, cementfabrieken, gas- en kolengestookte centrales bestaat voor 10 tot 12 procent uit CO2. In de gemiddelde buitenlucht is dit slechts 0,04 procent. Een belangrijk onderdeel van de strijd tegen opwarming van de aarde is het opvangen van de schadelijke CO2 uit de rookgassen en dit ondergronds opslaan. Deze techniek wil echter nog niet echt van de grond komen.

Tot nog toe wordt er in een waterige animeoplossing waterstofsulfide en CO2 gebonden uit de stroom rookgassen. Dat gebeurd bij lage temperatuur, waar verderop in de opstelling deze oplossing weer wordt opgewarmd waarbij de waterstofsulfide en CO2 weer los laat van de animeverbinding. Volgens Brilman kost het erg veel energie om deze verbinding op te warmen, wat juist weer extra CO2-uitstoot met zich mee brengt. Vandaar dat er naar goedkopere alternatieven wordt gezocht. Dat is waar Brilman mee bezig was, toen hij zich realiseerde hoe gemakkelijk het was om CO2 uit de lucht te pakken.

CO2 stofzuiger

In de jaren daarna werkte Brilman aan een apparaat die het daadwerkelijk kon verwezenlijken. Net boven de grond hangt een ventilator. Die blaast lucht naar een dubbele cilinder waarin, tussen de buiten- en binnenwand, de zandkleurige, polystyreen balletjes zitten. Ze binden CO2 uit de aangevoerde lucht. Daarna gaan de balletjes verder, een twee meter hoge glazen buis in, met aan de bovenkant die stofzuigerslang, die lucht aanzuigt. De glazen buis heeft een extra wand waar warm water doorheen stroomt. Op weg naar boven warmen de balletjes op, en staan het CO2 weer af.

Het apparaat zou je overal neer kunnen zetten om te gebruiken. Voor tuinders zou het een oplossing kunnen zijn om extra CO2 in hun kas te blazen om planten sneller te laten groeien. Nu verbranden ze daar nog aardgas voor. Een andere optie is algenkweek. Hoewel het apparaat veel mogelijkheden heeft, zal deze technologie niet de klimaatproblemen kunnen oplossen.

Bron: NRC