Bouwchaos aan de Theems: disfunctioneel vergunningssysteem
2 oktober 2023
Probleem van bouwvergunningen in het VK
Een van de kernproblemen in de Britse economie is het disfunctionele bouwvergunningssysteem. Lokale ambtenaren hebben vaak vrij spel bij het nemen van willekeurige beslissingen over bouwprojecten, wat leidt tot een krachtige invloed van ‘nimby’s’ (Not In My Backyard) en het niet realiseren van veel projecten. Dit draagt bij aan het aanzienlijke huizentekort en de ernstige huurcrisis in het land.
Verrassende wendingen: het verhaal van de Carlton Tavern
Het systeem leidt soms tot verrassende uitkomsten, zoals het verhaal van de Carlton Tavern, een Londense pub die eigenaren in 2015 wilden vervangen door een appartementencomplex. Na afwijzing van het plan, besloten assertieve eigenaren het karakteristieke gebouw eigenhandig te slopen, met de intentie om het later te herbouwen. Echter, de gemeente eiste herbouw, en tegenwoordig functioneert de pub weer als voorheen.
Greenwich overtreft alles: Mast Quay Phase II
De Londense wijk Greenwich overtrof deze week het verhaal van de Carlton Tavern. In 2012 verleende Greenwich een vergunning voor de bouw van Mast Quay Phase II, luxe woontorens aan de Theems. Echter, bij oplevering bleken 26 opvallende afwijkingen van het originele ontwerp, waaronder een totaal ander uiterlijk, kleinere balkons en ramen, ontbrekende voorzieningen, en ‘rolstoeltoegankelijke’ appartementen met trappen. Greenwich startte een onderzoek en gelastte de ontwikkelaar, Comer Homes Group, de flats niet te verhuren.
Ultieme straf voor overtredingen
In weerwil van de ontwikkelaar vulde Comer Homes de 204 woningen toch met huurders. Greenwich reageerde echter resoluut en besloot deze week tot de ultieme straf: de torens moeten binnen een jaar worden afgebroken, en de kavel moet in de oorspronkelijke staat worden hersteld. Dit besluit, hoewel een krachtige handhaving van het vergunningssysteem, heeft aanzienlijke gevolgen voor de huurders.
Bron: fd.nl