Bouw heeft het zwaar, maar malaise van na de kredietcrisis keert niet terug

17 augustus 2023

Ondanks de uitdagingen in de bouwsector blijft het optimisme overheersen bij bouwbedrijven, ontwikkelaars en experts. Onder andere hogere hypotheekrentes en stijgende bouwkosten zorgen voor een cocktail van tegenslagen. Desondanks zijn veel partijen vastbesloten om projecten door te laten gaan en hun medewerkers aan het werk te houden, in contrast met de vorige bouwcrisis na de kredietcrisis van 2008.

Bouwdip en tegenslagen

Er wordt verwacht dat er een bouwdip nadert, waarbij het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland zal afnemen. Econoom Paul Bisschop voorspelt een krimp van 1,5% voor de bouwsector dit jaar en nog eens 1% volgend jaar. Hoge grond- en materiaalkosten dragen bij aan de uitdagingen, en recente ontslagen bij architectenbureaus wijzen op een somber vooruitzicht.

Minister de Jonge inperking bezwaarmogelijkheden moet woningbouw stimuleren

Optimisme in perspectief

Hoewel uitdagingen aanwezig zijn, lijkt een grote crisis voorlopig afgewend te worden. De grote behoefte aan woningen blijft bestaan, met een groeiend tekort dat momenteel op 390.000 eenheden wordt geschat. Dit geeft aanhoudende vraag naar bouwprojecten ondanks mogelijke obstakels. Ondanks het niet behalen van alle bouwdoelen, benadrukt demissionair minister Hugo de Jonge dat voortzetting van zoveel mogelijk projecten belangrijk is.

Invloed van rentestanden

Ondanks zorgen over mogelijke renteverhogingen blijft de rentestijging vooralsnog uit. Dit, samen met hogere lonen en minder sterke prijsstijgingen van materialen, creëert een gunstiger klimaat voor bouwprojecten. Er is zelfs een lichte toename in de verkoop van nieuwbouwhuizen waargenomen.

Beleggers en toekomst

Beleggers tonen terughoudendheid door onzekerheid in overheidsbeleid, maar sommigen investeren al vóór de bouw van woningen om projecten te ondersteunen. Ondanks mogelijke obstakels lijken de bouwsector en de woningmarkt veerkrachtiger dan in voorgaande crises. Bouwbedrijven willen herhaling van eerdere problemen voorkomen en zoeken naar oplossingen om projecten te laten doorgaan.

Toekomstige uitdagingen

Hoewel het huidige optimisme in de bouwsector hoopvol stemt, zijn er nog uitdagingen zoals trage beschikbaarheid van nieuwe locaties en terughoudendheid bij buitenlandse beleggers. Experts voorspellen een mogelijke dip in 2024, met impact op architecten en projectontwikkelaars. Ondanks deze zorgen blijft de sector vastberaden om te streven naar een positievere uitkomst dan de vorige crisisjaren.

Bron: fd.nl