Banken en taxateurs ruziën over de nieuwe taxatieregels

6 juli 2021

Sinds 1 juli is het niet meer toegestaan om voor het aanvragen van een hypotheek gebruik te maken van geautomatiseerde taxatie. Deze standaard taxatie was veel goedkoper voor huiseigenaren maar vanwege veranderende Europese regelgeving mag deze manier van taxeren niet meer worden gebruikt. Verschillende instanties maken zich hier druk over. Taxateurs en makelaars bijvoorbeeld. Maar ook databedrijf Calcasa is ontstemd. Calcasa daagt de vereniging van makelaars en taxateurs, VBO, voor de rechter. De reden is een passage in een nieuwsbrief waarin aangesloten leden worden opgeroepen om een taxatieprogramma van Calcasa niet te gebruiken omdat dit ‘grote schade’ kan veroorzaken voor taxateurs.

Goedkope taxatie niet langer toegestaan

Een taxatie die is gebaseerd op computermodellen was enorm populair bij huizenbezitters. Bij het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor een verbouwing maakten ze er gretig gebruik van. Zo’n taxatie kostte namelijk maar zo’n 30 euro. Nu mogen banken hier geen gebruik meer van maken en moet er weer fysiek worden getaxeerd. Nu een geautomatiseerde taxatie niet meer mag zijn huizenbezitters weer honderden euro’s kwijt voor een waardebepaling van de woning. De Europese toezichthouder gaf wel toestemming voor een gecombineerde taxatie door een taxateur en de computer. Daar moest overeenstemming over worden bereikt door diverse partijen. Maar dat is niet gelukt.

Banken en taxateurs ruzien over de nieuwe taxatieregels

Verschil van mening over taxatiemethode

De taxateurs staan lijnrecht tegenover de banken en de dataleveranciers. Taxateurs willen liever een grote rol voor de menselijke beoordeling. Dat is vanuit hun beroep natuurlijk logisch. Banken willen liever een grote rol voor de geautomatiseerde taxatie, want dat gaat sneller en is goedkoper. Calcasa ontwikkelde samen met ING een nieuw model, de Desktoptaxatie. Dat is een geautomatiseerde taxatie die vervolgens door een specialist van de bank wordt gecontroleerd. Alleen als het nodig is, bijvoorbeeld vanwege onduidelijkheden, gaat een taxateur langs om de woning te beoordelen. VBO, de vereniging van taxateurs, raadt in een interne nieuwsbrief af om dit product te gebruiken. Dat schoot bij Calcasa uiteraard in het verkeerde keelgat en dus stapte het bedrijf naar de rechter.

Grote banken kiezen voor Calcasa

Niet alleen ING, maar ook Rabobank en ABN Amro maken gebruik van de Desktoptaxatie van Calcasa. De VBO kwam onlangs met een eigen product, de Bureauwaardering. Deze is echter fors duurder. Voor een Desktoptaxatie betaalt de klant minder dan 100 euro. De Bureauwaardering gaat tussen de 150 en 200 euro kosten. De VBO ziet vooralsnog geen reden zijn uitspraken te rectificeren. De banken daarentegen willen voorlopig het systeem van Calcasa niet gaan gebruiken.

Bron: Het Financieele Dagblad