ASR stapt met Dutch Sience Park Fund in de vastgoedmarkt op campussen

3 april 2019

Bank en verzekeraar ASR heeft een opmerkelijke stap gezet. Met de oprichtring van het Dutch Sience Park Fund willen zij de komende jaren investeren in de bouw van vastgoed op universiteitscampussen, te beginnen bij de TU Delft. Het gaat dan om laboratoria, bedrijfsverzamelgebouwen, maar ook horeca en huisvesting voor studenten. ASR werkt daarbij samen met andere institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Hoe groot het fonds precies is wil ASR niet zeggen, maar het gaat volgens een zegsman om meer dan enkele honderden miljoenen euro’s.

De focus ligt op de 10 grootste campussen in Nederland

Het fonds van ASR richt zich op de 10 grootste campussen in Nederland. Hier staan niet alleen de universiteiten, maar er hebben zich bijvoorbeeld ook in totaal ruim 1800 bedrijven gevestigd. Het aantal bedrijven is sinds 2014 met zo’n 28% gegroeid. ASR start met de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw op de campus van de TU Delft. Dit is hard nodig, aldus een zegsvrouw van de universiteit. Minstens tien bedrijven hebben zich in de afgelopen periode elders gevestigd omdat er bij de TU Delft simpelweg geen ruimte was. De TU is eigenaar van de grond, maar heeft geen financiële middelen om hier vastgoed op te laten bouwen. Daarom is een investering van zo’n 30 tot 90 miljoen uit het fonds van ASR meer dan welkom.

ASR stapt met Dutch Sience Park Fund in de vastgoedmarkt op campussen

Voorbereidingstijd van vier jaar

Voordat de plannen echt concreet konden worden gemaakt is er een lange tijd van voorbereiding aan vooraf gegaan. Eerdere pogingen om een fonds op te richten om te investeren in bebouwing op de campussen van grote universiteiten strandden door verschillen in inzicht en het feit dat er veel partijen bij betrokken zijn. Na jarenlang onderhandelen waren alleen de TU Delft en ASR nog over. Zij gingen opnieuw om de tafel zitten en uiteindelijk kwam het investeringsfonds van ASR tot stand. Dit lijkt nu toch succes te gaan hebben.

Een belangrijke reden daarvoor is de flexibiliteit. Er is vooral behoefte aan bedrijfsverzamelgebouwen zodat ondernemers flexibel vierkante meters kunnen huren. Maar als een grote multinational zich meldt die een heel gebouw wil gaan huren dan is dat evengoed mogelijk. De toekomst zal uitwijzen of de nu gekozen constructie effectief blijkt te zijn maar de verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.

Bron: Financieele Dagblad