Brussel versoepelt staatssteunregels voor bouw van middenhuurwoningen
15 juli 2025
De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het versoepelen van de staatssteunregels rondom de bouw van middenhuurwoningen. Dat betekent dat woningcorporaties straks tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen voor dit segment, waar nu juist een schrijnend tekort aan is.
Volgens demissionair woonminister Mona Keijzer is het een noodzakelijke stap om de woningbouwdoelstellingen te halen. En met name de bouw van betaalbare huurwoningen dreigde anders onhaalbaar te worden, zeker nu het aantal nieuwe middenhuurprojecten achterblijft.
Woningcorporaties kunnen straks ook middenhuur financieren
Op dit moment kunnen woningcorporaties alleen via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw gefinancierd worden voor projecten in het sociale huursegment. Voor middenhuur – met huren tussen de €900 en €1.185 – geldt deze regeling niet. Terwijl de vraag juist daar sterk toeneemt, vooral in stedelijke gebieden.
Het kabinet wil dat woningcorporaties vanaf 2029 jaarlijks 5.000 middenhuurwoningen bouwen. Zonder borging is dat financieel onhaalbaar, waarschuwen zowel ambtenaren als corporaties al langer. Met deze versoepeling wordt dat doel een stuk realistischer.
Nederlandse lobby werpt vruchten af
De versoepeling komt niet uit de lucht vallen. Al in 2023 stuurde toenmalig minister Hugo de Jonge samen met collega’s uit zes andere EU-landen een brief naar Brussel. Daarin werd aangedrongen op meer ruimte binnen de staatssteunregels voor woningbouw buiten het sociale segment.
Die lobby is nu dus succesvol gebleken. Eurocommissaris Dan Jørgensen heeft het voorstel inmiddels opengesteld voor consultatie. Begin volgend jaar wordt de nieuwe regeling definitief verwacht.
Wetgeving volgt pas in 2027
Voordat corporaties daadwerkelijk kunnen profiteren van de nieuwe ruimte, moet de Nederlandse wet aangepast worden. Minister Keijzer mikt op een inwerkingtreding per 1 januari 2027.
Om alvast te verkennen hoe het in de praktijk werkt, wil ze starten met twee proefprojecten van elk maximaal 1.000 middenhuurwoningen. Eén daarvan moet in Rotterdam komen, de ander buiten de Randstad.
Ook aandacht voor institutionele beleggers
Hoewel woningcorporaties centraal staan in dit traject, kijkt Keijzer ook naar de rol van institutionele beleggers in de middenhuur. Zij hebben weliswaar aangegeven dat financiering niet hun grootste probleem is, maar de minister onderzoekt toch of zij via de Europese Investeringsbank goedkoper kunnen lenen.
Een subsidie als compensatie voor het rentevoordeel dat corporaties straks krijgen, vindt Keijzer te kostbaar. Wel laat ze onderzoeken of de huidige marktvoorwaarden voor beleggers voldoende aantrekkelijk zijn om het aanbod in de middenhuur verder te vergroten.
Bron: fd.nl