Vanaf 2024 minder lenen voor huis met laag energielabel

22 november 2022

Vanaf 2024 gaat het energielabel bepalen hoe hoog de hypotheek maximaal mag zijn bij de aankoop van een woning. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee wordt een advies opgevolgd van het Nibud. De regeling moet nog nader worden uitgewerkt. Dat gebeurt in 2023. Het is nu dus nog niet duidelijk wat de gevolgen precies zijn en vanaf welk energielabel er minder geleend kan worden voor een woning. Nibud-directeur Vliegenthart adviseert huizenkopers nu al goed naar de energiezuinigheid van een huis te kijken. De rente is hoog, dus daarmee ook de vaste lasten. Daardoor blijft er minder geld over om zelf te verduurzamen of voor een hoge energierekening.

Laag energielabel geeft lagere opbrengst

Kopers zijn nu al op hun hoede bij de aankoop van een woning. Een huis met een laag energielabel staat langer te koop en brengt minder op. Voor een woning met energielabel C wordt nu gemiddeld ruim 11% meer betaald dan voor een vergelijkbaar huis met het laagste label G. De prijzen voor woningen zullen naar verwachting ook wat gaan dalen vanwege de hoge inflatie. Huishoudens kunnen volgens berekeningen van het Nibud in 2023 gemiddeld 15.000 euro minder bieden op een woning. Hierbij wordt geen rekening gehouden met een eventuele stijging van de lonen. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht een gemiddelde stijging van de lonen met 3,7%. Als die voorspelling uitkomt dan kunnen huizenkopers wellicht enkele duizenden euro’s meer lenen.

Vanaf 2024 minder lenen voor huis met laag energielabel

Extra lenen voor verduurzamen

De nieuwe regels voor 2024 als het gaat om een duurzaam huis staan niet op zichzelf. Huizenkopers mogen vanaf 2023 meer geld lenen voor de aankoop van een woning. Van stellen wordt het volledige inkomen meegerekend, nu is dat van de minst verdienende partner nog 90%. Daarnaast kan er voor verduurzaming nu al extra worden geleend. Voor isolatie en zonnepanelen kan maximaal 9.000 euro extra worden geleend. Voor een woning die volledig zelfvoorzienend wordt, een ‘nul-op-de-meter-woning’ kan tot 25.000 euro extra worden geleend.

Bron: Het Financieele Dagblad