Van vastgoedadviseur tot opslagkoning: Storage Share groeit hard
10 juli 2025
Van de Zuidas naar de zolder
Een veelbelovende carrière bij Deloitte liep voor Julian Doorten onverwacht spaak. Niet vanwege zijn kwaliteiten, maar juist door zijn ondernemingszin. Het keurslijf van een grote organisatie bleek simpelweg geen match. Toen hij tijdens een vastgoedopdracht de prijzen voor opslagverhuur onder ogen kreeg, viel het kwartje. Waarom betalen mensen zo veel voor een paar vierkante meter, zonder verwarming of service?
Wat begon als verwondering over hoge opslagprijzen werd het startpunt van een ondernemingsavontuur. De eerste poging – een soort Airbnb voor opslagruimte in zolders van particulieren – flopte. Maar de behoefte aan opslag bleef onmiskenbaar.
Hoge huizenprijzen zorgen voor meer opslagverhuur
De sleutel tot succes lag volgens Doorten niet in het delen van ongebruikte ruimte bij mensen thuis, maar in professionele, onbemande opslaglocaties. Zijn tweede poging, Storage Share, sloeg aan. Via een sleutelslotje en toegangscode kunnen huurders tussen zeven uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds bij hun spullen. AI-camera’s vervangen de bewaker, en tijdsloten voorkomen dat iemand er gaat overnachten.
De reden voor de populariteit? De woningnood. Volgens Doorten wonen mensen simpelweg te klein, zeker in steden als Amsterdam. Hij spreekt uit eigen ervaring: met een gezin van vier leeft hij op 72 m². “Groter wonen is hier knetterduur”, zegt hij nuchter.
Van Hoogeveen tot Hilversum: 63 opslaglocaties
De eerste opslaglocatie werd geopend in Hoogeveen, met een investering van €30.000. Zijn vader had er weinig vertrouwen in, maar binnen vier maanden zat het pand vol. Inmiddels telt Storage Share 63 locaties met in totaal 14.000 opslagunits, verspreid over heel Nederland. Het bedrijf draait een omzet van ongeveer €10 miljoen per jaar, met 30 medewerkers. En het overgrote deel van de boxen is vrijwel constant verhuurd.
De opslaglocaties zijn ingericht op wisselende bezettingsgraden: hoe voller de locatie, hoe hoger de prijs. Zo blijft het rendabel én flexibel.
Opslagmarkt gedreven door levensmomenten en spullen
Volgens Doorten huren klanten gemiddeld zo’n 16 maanden. Er zijn grofweg twee soorten huurders: mensen die tijdelijk ruimte nodig hebben door een levensgebeurtenis, zoals een verhuizing of overlijden, en mensen die simpelweg te veel spullen hebben – of te weinig ruimte. Dat laatste komt steeds vaker voor, gezien de hoge huizenprijzen en beperkte woonoppervlaktes.
Ontspullen, in de geest van Marie Kondo, is voor Doorten geen serieuze dreiging. Mensen houden van spullen, zegt hij. En hijzelf vormt daarop geen uitzondering. “Toen wij vorig jaar een tweeling kregen, kwamen daar ook drie dozen Duplo bij. Die liggen hier voorlopig gewoon in de opslag. Weggooien? Nee joh, zonde.”
Bron: fd.nl