Thuisbatterijen rukken op ondanks twijfel over rendement en efficiëntie
28 april 2025
Snelle groei van thuisbatterijen na afbouw salderingsregeling
Terwijl de markt voor zonnepanelen in particuliere handen afkoelt, kent de thuisbatterij een ware opmars. Aangespoord door de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling in 2027, schaffen steeds meer Nederlanders een batterij aan om hun eigen zonnestroom op te slaan. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat de thuisbatterij financieel gezien nog weinig oplevert.
Milieu Centraal is daarover duidelijk: een thuisbatterij helpt nu niet om geld te besparen of om direct het klimaat te verbeteren. Toch weerhoudt dat duizenden huishoudens er niet van om er toch een aan te schaffen, vaak vanuit een wens om bewuster met energie om te gaan en grip te krijgen op eigen verbruik.
Financiële opbrengst thuisbatterij blijft voorlopig beperkt
De aanschafkosten van een thuisbatterij lopen op van €3.500 tot soms €9.000. Onderzoek laat zien dat de kans klein is dat deze investering binnen de levensduur van vijftien jaar wordt terugverdiend. Zeker als straks steeds meer huishoudens gebruikmaken van batterijen, waardoor de piek- en dalprijzen op de energiemarkt naar elkaar toe kruipen.
Toch kiezen veel consumenten bewust voor een thuisbatterij. Niet uit financiële overwegingen, maar om bij te dragen aan vergroening, om netcongestie tegen te gaan of simpelweg om hun maandlasten beter te beheersen. Initiatieven zoals de pilot van Eneco en Charged tonen aan dat thuisbatterijen ook kunnen bijdragen aan een stabieler energienet, mits slim aangestuurd.
Netbeheerders vrezen extra druk door ongecoördineerd gebruik
Hoewel batterijen op nationaal niveau kunnen helpen om vraag en aanbod in balans te brengen, kan hun massale inzet op wijkniveau juist voor problemen zorgen. Netbeheerders waarschuwen dat een ongecoördineerde oplaadpiek bij overvloedige zonnestroom het lokale elektriciteitsnet zwaar kan belasten.
Daarom wordt er gewerkt aan nationale regels en tariefstructuren, zodat thuisbatterijen op de juiste momenten laden en ontladen. Brancheorganisaties zoals Holland Solar pleiten daarnaast voor snelle actie: grootschalige batterijopslag is efficiënter, maar duurt door vergunningstrajecten veel langer om te realiseren.
Thuisbatterij als tussenoplossing in energietransitie
Ondanks de bedenkingen over de efficiëntie en de CO₂-impact van batterijproductie, zien veel partijen in de sector een belangrijke rol voor de thuisbatterij als tijdelijke oplossing. De technologie ontwikkelt snel, recycling wordt beter en de verwachting is dat dalende kosten de drempel verder zullen verlagen.
Toch zijn experts als Machiel Mulder voorzichtig: liever ziet men structurele aanpassingen in het energieverbruik en zwaardere netwerken, in plaats van overal kleine opslagoplossingen. Voor nu lijkt de thuisbatterij echter een logische, zij het niet perfecte stap om de groeiende energie-uitdagingen het hoofd te bieden.
Bron: cobouw.nl