‘Rotterdam moet de klimaatadaptiehoofdstad van de wereld worden’

29 december 2021

Als het aan Patrick Verkooijen, directeur van Global Center on Adaption ligt, wordt Rotterdam de klimaatadaptie hoofdstad van de wereld. En hij is wat dat betreft op de goede weg. Zijn drijvende kantoor in de Rijhaven. Het werk van het GCA geniet wereldwijde interesse. Verkooijen heeft al bezoek gehad van de presidenten van Canada en Congo. Ze lieten zich informeren over maatregelen die genomen kunnen worden in verband met de klimaatverandering. Hij wijst er op dat tot nu toe nog steeds het meeste geld wordt uitgegeven aan het voorkomen van opwarming van de aarde. Belangrijk, maar minstens zo belangrijk is klimaatadaptie, het aanpassen aan veranderingen die nu eenmaal onvermijdelijk zijn.

Nederland is koploper

Nederland is vanwege zijn lage ligging al eeuwen bezig met de strijd tegen het water. De Deltawerken die na de watersnoodramp in 1953 werden gerealiseerd genieten wereldwijd aanzien. Maar daar kon het niet bij blijven. Nederland investeert al jaren miljarden om aanpassingen te doen om Nederland tegen het water te beschermen. Op uitnodiging van premier Rutte nam Verkooijen de taak op zich om Nederland op de kaart te zetten als klimaatadaptiehoofdstad van de wereld. En hij is inmiddels goed op weg. De kennis van watermanagement die Nederland heeft kan veel andere landen van dienst zijn. Een jaar later werd een Global Commission on Adaptation in het leven geroepen, onder leiding van de toenmalige directeur van de Wereldbank, VN-topman Ban Ki-moon en Microsoft topman Bill Gates. Verkooijen ging aan het werk, met in zijn rugzak zijn jaren ervaring als klimaatgezant van de Wereldbank.

Rotterdam moet de klimaatadaptiehoofdstad van de wereld worden

Klimaatbestendig kantoor

Rotterdam won de aanbesteding voor het hoofdkantoor van GCA: een drijvend, klimaatbestendig kantoor dat dus in feite zelf de boodschap van klimaatadaptie vertelt. Het pand werd ontworpen door Powerhouse Company. Het is niet alleen een duurzaam gebouw, het is ook nog eens circulair. Het Floating Office Rotterdam, kortweg FOR, is gemaakt van hout. Het kan uit elkaar worden gehaald om onderdelen opnieuw te gebruiken. Dankzij de zonnepanelen op het zuidelijke deel van het dak levert het pand meer energie dan het zelf verbruikt. Ook de klimaatbeheersing is innovatief. Water uit de Rijnhaven wordt opgepompt naar het dak. Daarmee wordt het pand in de zomer gekoeld. In de winter is het water juist wat warmer dan de omgevingstemperatuur zodat het gebouw hiermee een beetje kan worden verwarmd. De zonnepanelen leveren energie om bij te verwarmen.

Praktische voorstellen voor klimaatadaptie

De medewerkers van het GCA schrijven geen omvangrijke notities, ze komen met concrete en praktische voorstellen voor klimaatadaptie. Die voorstellen moeten uitdragen dat het loont om maatregelen te nemen. Er moet eerst worden geïnvesteerd, maar het moet duidelijk zijn dat die investering loont en kan worden terugverdiend. Plannen om snel te evacueren bij overstromingen worden gedeeld, kennis over maatregelen voor schonere lucht eveneens. Verkooijen noemt zichzelf en zijn kantoor dan ook met trots een ‘makelaar in klimaatadaptieve oplossingen’.

Bron: NRC