In Lappeenranta in Finland is de energietransitie in volle gang

6 augustus 2022

De energietransitie in Finland is net als in Nederland een belangrijk onderwerp. Studenten van de universiteit van Lappeenranta werken aan innovaties om de toekomst van hun stad en de directe omgeving te waarborgen. Juist in Finland, dicht bij de Noordpool, is de klimaatverandering extra zichtbaar. De studenten hebben een enorme robot gebouwd die is voorzien van een scherm en ook van een bestuurbare arm die allerlei handelingen kan uitvoeren. Maar deze robot is natuurlijk niet het enige project. Zo werken de studenten aan een volledig elektrische race motorfiets waarmee in de toekomst wedstrijden gereden moeten gaan worden.

Nadenken over duurzaamheid

Uiteraard liggen er op het dak van de universiteit van Lappeenranta zonnepanelen. Te weinig om volledig in de stroombehoefte te kunnen voorzien. Maar de studenten kunnen ze ook gebruiken om meer te leren over zonne-energie. Studenten aan deze universiteit worden bij alles wat ze doen gestimuleerd om na te denken over duurzaamheid. De universiteit zuivert ook het eigen afvalwater. Ook dit leent zich uiteraard voor projecten en studies. Studenten worden uitgedaagd het water zo goed te reinigen dat het net zo schoon is als dat in het Saimaameer, één van de grootste meren van Finland.

In Lappeenranta in Finland is de energietransitie in volle gang

Ook de stad werkt aan verduurzaming

Niet alleen de universiteit, ook het stadsbestuur heeft verduurzaming hoog op het prioriteitenlijstje staan. Verduurzaming is erg belangrijk en daarom wil de stad de CO2 uitstoot rond 2030 met 80% hebben verminderd ten opzichte van 2007. Finland warmt snel op. Uit berekeningen blijkt dat de gemiddelde jaartemperatuur in de 20e eeuw 3,6 graden. In de periode 2000 tot 2018 was dit gemiddelde al 5 graden, met een uitschieter naar 6,2 in 2015. De ambitie is dus groot om de opwarming een halt toe te roepen. Een belemmering is de oorlog in Oekraïne. Sinds Rusland daar binnenviel is de handel met Finland grotendeels stil komen te liggen. Veel biomassa kwam uit Rusland, nu die aanvoer stokt moet er wellicht weer worden teruggegrepen op turf, dat een veel hogere uitstoot heeft. Net zoals in Nederland is het de bedoeling om vooral in te zetten op zonne- en windenergie. Rond 2050 moet het gebruik van fossiele brandstoffen dan geheel zijn afgeschaft.

Bron: Het Financieele Dagblad