Kamerlid wil strengere regels voor bouwafvalscheiding

10 juli 2025

Afvalscheiding op slooplocaties massaal genegeerd

Cijfers van sloopafval in de bouwSloopbedrijven overtreden massaal de regels voor het scheiden van bouwafval. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw en zet Tweede Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) flink op scherp. Volgens hem zijn de wetgeving én de handhaving onvoldoende, en moet de verantwoordelijke minister daar direct werk van maken – demissionair of niet.

Op veel slooplocaties wordt afval simpelweg niet goed gescheiden, ondanks duidelijke regels in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Volgens betrokkenen zijn financiële prikkels in de afvalketen en gebrekkige controle door omgevingsdiensten belangrijke oorzaken. Gabriëls vindt het onacceptabel: “Iedereen wil circulair bouwen, maar als je dit leest, zie je dat het in de praktijk nog totaal niet werkt.”

Wetswijziging en toezicht zijn allebei nodig

De roep om actie is niet nieuw, maar krijgt met deze bevindingen nieuwe urgentie. Gabriëls pleit voor een aanpassing van de wet, zodat uitzonderingen beter zijn omschreven en handhavers niet met lege handen staan. Maar ook toezicht moet omhoog. “Het heeft geen zin om meer te controleren als de wet nog steeds ruimte laat voor interpretatie,” zegt hij.

De aanpak moet dus tweesporig zijn: de regels duidelijker en de handhaving strikter. En dat alles met oog op het grotere doel: halvering van het grondstoffengebruik in 2030.

Circulair bouwen stimuleren met harde eisen

Om de bouwsector in beweging te krijgen, pleit Gabriëls voor stevige prikkels. Hij wil dat circulair bouwen veel meer de norm wordt. Dat betekent eisen stellen aan het gebruik van gerecycled materiaal in nieuwbouw, zoals een minimumpercentage gerecycled glas of gips.

Op dit moment laten slopers juist die materialen vaak liggen, omdat verwerking tot herbruikbaar materiaal financieel niet aantrekkelijk is. Gabriëls ziet daarom ook fiscale maatregelen als effectief middel: maak handmatige afvalscheiding goedkoper en belast juist het gebruik van nieuwe grondstoffen. “Kennelijk werkt de portemonnee beter dan het morele kompas,” zegt hij scherp.

Nieuw nationaal plan op komst, maar is het voldoende?

Na de zomer presenteert het kabinet het Nationaal Plan Circulaire Economie (NPCE). Hoewel daarin maatregelen worden aangekondigd, blijven die vooralsnog grotendeels vrijblijvend. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde onlangs dat de huidige aanpak onvoldoende is om de circulaire doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen.

Gabriëls wil daarom dat het kabinet nu doorpakt en ook het scheiden van bouw- en sloopafval expliciet opneemt in het NPCE. Want zolang het goedkoper is om lineair te bouwen en slopen, zal circulariteit in de praktijk achterblijven. Of zoals hij het zelf verwoordt: “De regels zijn er niet voor niets. Als we nu geen actie ondernemen, betalen we straks de hoofdprijs – in geld én grondstoffen.”

Bron: fd.nl