Is Nederland klaar voor de warmtepomp als vervanging voor stoken op gas?

30 mei 2022

Het kabinet liet in mei 2022 weten dat in Nederlandse huizen vanaf 2026 geen nieuwe gasgestookte cv ketels meer mogen worden geplaatst. Als de ketel moet worden vervangen dan is het alternatief een hybride warmtepomp, een elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Dit betekent dat er vanaf 2026 jaarlijks zo’n 400.000 woningen aan de beurt zijn voor een nieuwe pomp, ervan uitgaande dat een cv ketel zo’n 15 jaar meegaat. Het kabinet hoopt dat leveranciers en installateurs tegen die tijd aan de vraag kunnen voldoen.

Oude huizen vallen buiten de regeling

Wie in een oud huis woont dat lastig kan worden geïsoleerd, hoeft niet aan de regel te voldoen dat er na 2026 alleen nog een warmtepomp mag worden geplaatst. Elektrische warmtepompen, ook hybride, werken alleen goed in een woning die goed is geïsoleerd. Een volledig elektrische warmtepomp is het meest effectief in combinatie met vloerverwarming. Het kabinet moet nog komen met aanvullende regels over woningen die onder de uitzonderingsregels vallen. De ontwikkeling van warmtepompen gaat echter wel door, er worden al modellen gepresenteerd die wel geschikt zijn voor minder goed geïsoleerde woningen.

Is Nederland klaar voor de warmtepomp als vervanging voor stoken op gas

Tussenstap naar gasloos huis

De hybride warmtepomp die vanaf 2026 verplicht wordt is een eerste stap naar het gasvrij maken van alle woningen in Nederland. Krap 25 jaar later, in 2050, moet dat doel volgens het Klimaatakkoord zijn bereikt. Datzelfde Klimaatakkoord vermeldt ook dat al in 2030 1,7 miljoen woningen in Nederland ‘van het gas af’ zouden moeten zijn. Dat doel lijkt onhaalbaar. Projecten die nu worden gestart om wijken van het gas af te halen verlopen in lang niet alle gevallen succesvol.

Hindernissen voor de uitvoering

De plannen van de overheid zijn behoorlijk ambitieus. Nu al moeten mensen lang wachten tot er een hybride warmtepomp of elektrische warmtepomp geplaatst kan worden. Als dit vanaf 2026 verplicht wordt zal de vraag explosief stijgen. Het is de vraag of iedereen op tijd geholpen kan worden. Als de oude cv ketel het in de winter begeeft willen maar weinig mensen wachten tot mei voordat ze een nieuwe installatie krijgen.

Bron: NRC