Huur bevriezen? Maar niet voor iedereen
21 mei 2025
Geen pauzeknop voor 500.000 huurders
Voor 500.000 sociale huurders vervalt het vooruitzicht op huurbevriezing. Minister Mona Keijzer heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd waarin staat dat de huurstop alleen geldt voor woningen van woningcorporaties. De groep huurders die in sociale huurwoningen van particuliere verhuurders woont – goed voor zo’n 300.000 adressen – valt buiten de regeling.
De reden? Compensatie voor particuliere verhuurders blijkt volgens Keijzer buitengewoon lastig te organiseren. En zonder compensatie zou het voorstel neerkomen op ingrijpen in eigendom, iets wat juridisch op glad ijs staat.
Tijdsdruk én politieke druk
Keijzer benadrukt dat het om een voorlopig voorstel gaat, onder hevige tijdsdruk. De wet moet vóór 1 juli in werking treden om effect te hebben, wat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer nog vóór 30 juni hun goedkeuring moeten geven.
Bovendien mogen private verhuurders de huren vanaf 1 juli wel verhogen, in tegenstelling tot woningcorporaties. Ook de inkomensafhankelijke huurverhoging blijft van kracht. Huurders met een hoger inkomen dan past bij hun woning, kunnen te maken krijgen met een maandelijkse verhoging van maximaal 50 of 100 euro.
Verschil tussen corporatie en particulier
Het onderscheid dat Keijzer maakt tussen woningcorporaties en particuliere verhuurders is volgens haar gerechtvaardigd. Corporaties hebben immers een wettelijke taak om sociale huurwoningen te verhuren, terwijl dat bij particuliere verhuurders niet het geval is. Dit maakt het volgens haar een ‘begaanbare weg’ om de maatregelen alleen op corporaties toe te passen.
Het prijskaartje van huurbevriezing
Het kabinet heeft al toegezegd 1,1 miljard euro vrij te maken om woningcorporaties tegemoet te komen. Maar volgens de corporaties is dat onvoldoende. Zonder verdere compensatie kunnen zij naar eigen zeggen 85.000 woningen minder bouwen en 365.000 woningen niet verduurzamen.
Tegelijkertijd kan het kabinet niet zomaar geld overmaken aan corporaties, want dan dreigt een discussie over ongeoorloofde staatssteun. Die financiële puzzel maakt de uitvoering van de bevriezing nog ingewikkelder dan gedacht.
Een voorstel met weerstand
De weerstand tegen het voorstel groeit. Branchevereniging Aedes heeft Keijzer formeel gesommeerd om het plan in te trekken, anders stapt men naar de rechter. Toch blijft Keijzer vasthouden aan haar voorstel. Ze gaat nog in gesprek met Aedes, maar wacht ondertussen het advies van de Raad van State af.
Die Raad was eerder al kritisch over een soortgelijk voorstel van GroenLinks-PvdA. Keijzer verwacht dan ook geen enthousiast advies. Zelf geeft ze toe dat ze er ook ‘niet enthousiast’ over is, maar ze wil doorgaan.
Binnen de coalitie is de steun bovendien wankel. Vooral NSC was uitgesproken tegenstander van het plan. Kamerlid Merlien Welzijn vatte het krachtig samen: ‘Huurbevriezing is bouwbevriezing. Dat weet toch iedereen die zich bezighoudt met de woningmarkt?
Bron: fd.nl