Het geluk van hulp bieden

17 september 2018

Om hulp vragen is iets waar veel mensen tegen opzien. Vooral op je werk kan dat lastig zijn. Het voelt vaak als een zwaktebod. We vragen ons af of de ander ons misschien wel een prutser vindt. En als we dan om hulp vragen, dan doen we het meestal ook nog eens op de verkeerde manier.

Wanneer we hulp nodig hebben, proberen we vaak eerst om zelf ons probleem op te lossen. Dat is natuurlijk prima, maar vaak knoeien we te lang door. Daardoor worden we gefrustreerd en geïrriteerd en dat merkt de persoon die we om hulp vragen maar al te goed. Dat is natuurlijk niet prettig voor beide zijden.

Mensen helpen graag

Het is al lang en breed bewezen dat mensen gelukkig worden als ze een ander kunnen helpen. Mensen die bijvoorbeeld geld aan een ander geven, ervaren direct een geluksgevoel. Je hoeft je dus eigenlijk helemaal niet bezwaard of sullig te voelen wanneer je iemand om hulp vraagt. De ander is meestal blij om iets voor je te kunnen doen.

Simpel en efficiënt

Hoe doe je dat dan eigenlijk? Om hulp vragen? Het kan heel eenvoudig zijn. Dat betekent niet dat het makkelijk is om te doen, maar in de basis kan het heel kort en krachtig. Je merkt op dat iets niet lukt en dat je hulp nodig hebt. Ploeter niet te lang door, maar kijk wie je om hulp gaat vragen. Kies een persoon uit en leg uit wat je probleem is en vraag of de persoon je wil helpen. Maak de hulpvraag niet gelijk heel groot, maar begin met iets kleins. Je kunt je vraag namelijk altijd nog uitbreiden. Wanneer je klaar bent, rond je het af door de ander te bedanken.

Zo simpel kan het dus zijn. Voel je dus niet bezwaard wanneer je om hulp vraagt. Je maakt zowel jezelf als de ander gelukkiger.

Bron: NRC.next