Heijmans ziet bezwaarprocedures woningbouw afnemen
6 mei 2025
Bezwaarprocedures dalen dankzij Raad van State
Bij bouwbedrijf Heijmans klinkt voorzichtige opluchting. De Raad van State gaf eind 2023 aan bezwaarprocedures rond woningbouwprojecten met prioriteit te behandelen — en dat lijkt effect te hebben. In de eerste maanden van dit jaar is het aantal woningen dat bij Heijmans ‘in de wacht’ stond vanwege juridische procedures met een kwart geslonken, van vierduizend naar drieduizend.
Topman Ton Hillen noemt deze daling “positief” en benadrukt opnieuw het belang van snellere besluitvorming om de woningbouw niet verder te laten stokken. Hij waarschuwde eerder al dat eindeloze bezwaren van omwonenden een structurele bottleneck vormen in het oplossen van het woningtekort.
Woningvraag blijft stevig ondanks vertragingen
Dat de vraag naar woningen onverminderd groot is, blijkt ook uit de verkoopcijfers van Heijmans. In het eerste kwartaal van 2025 verkocht de bouwer 939 woningen, vrijwel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de druk op vergunningstrajecten en stijgende kosten ziet het bedrijf dus nog steeds voldoende marktvraag.
Deze blijvende belangstelling voor nieuwbouwwoningen sterkt Heijmans in het vasthouden aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor dit jaar. De omzet moet uitkomen op zo’n 2,75 miljard euro, met een onderliggende ebitda-marge van minstens 8 procent.
Goede start van het jaar voor alle bedrijfsonderdelen
Naast woningbouw presteerden ook de andere divisies van het concern solide, aldus het tussentijdse handelsbericht. De werkvoorraad liep verder op en bedraagt nu 2,9 miljard euro, een stijging van 300 miljoen vergeleken met een jaar geleden. Dat geeft het bedrijf voldoende ademruimte om de komende tijd actief te blijven investeren en plannen door te zetten.
De stabiliteit in de Nederlandse markt werkt in het voordeel van Heijmans. In tegenstelling tot veel andere bedrijven heeft het geen internationale afhankelijkheden die kunnen zorgen voor schommelingen in toelevering of afzet.
Internationale onzekerheid nauwelijks van invloed
Ondanks geopolitieke spanningen en handelsbarrières, met name door maatregelen vanuit de Verenigde Staten, is de impact op Heijmans beperkt. Het bedrijf richt zich volledig op de Nederlandse markt en zijn leveranciersketen bevindt zich voor meer dan 95 procent binnen Europa.
Dat maakt het bedrijf relatief ongevoelig voor internationale verstoringen. Bovendien blijven de vooruitzichten in de segmenten waarin Heijmans actief is – zoals energietransitie, infrastructuur en defensie – sterk. Daarmee ligt het bedrijf nog altijd goed gepositioneerd voor groei, ondanks externe drukfactoren.
Bron: cobouw.nl