Fors gestegen energiekosten dwingen ondernemers tot creatieve keuzes

18 oktober 2022

Niet alleen consumenten, ook ondernemers hebben te maken met fors hogere energiekosten. Om het hoofd financieel boven water te houden is het essentieel om waar mogelijk te besparen. Sommige ondernemers komen met oplossingen die misschien niet snel voor de hand liggen, maar die wel zorgen voor fors minder kosten.

Een wit dak

Jeroen Zingg is eigenaar van een chocolaterie. In zijn zaak staan veel koelinstallatie om zijn handelswaar goed te houden. Toen het dak op zijn pand vernieuwd moest worden koos hij voor witte leisteen in plaats van zwart. Dat scheelt zo’n 30 graden in de zomer. Zwart leisteen kan in de felle zon opwarmen tot wel 80 graden. Wit leibeslag weerkaatst het zonlicht waardoor de temperatuur beperkt blijft tot slechts 50 graden. Gevolg: de koelingen en de airco hoeven minder hard te werken.

Fors gestegen energiekosten dwingen ondernemers tot creatieve keuzes

Investering min besparing keer stroomprijs

Wil je als ondernemer investeren voor energiebesparing dan is het wel handig om eerst uit te rekenen hoeveel je bespaart. De investering moet immers worden terugverdiend ondanks de hogere energiekosten. Zingg maakte dus een berekening van de (extra) kosten voor de investering minus de besparing, vermenigvuldigd met de prijs voor stroom. Jeroen Zingg maakte gebruik van de kennis van specialisten in energiebesparing. Hij liet hen een onderzoek doen in zijn pand. Zij adviseerden onder andere een nieuwe airconditioning. Eentje die de warme lucht van buiten haalt en daardoor 40% stroom bespaart. De investering was voor Zingg geen vraag. Hij verdiende goed tijdens de coronaperiode en investeert liever in zijn bedrijf dan dat hij ‘het geld naar de fiscus brengt’.

Zonnepanelen met subsidie

Jeroen Zingg overwoog om zonnepanelen op zijn pand te laten leggen. Maar de kosten van zo’n 28.000 euro zou hij pas na 10 jaar terugverdiend hebben. Dat vond de ondernemer te lang duren. De specialisten die hem hielpen om de hoge energiekosten aan te pakken, wezen hem op de mogelijkheid voor subsidie. Dankzij de bijdrage van de overheid is de investering nu in 4 tot 5 jaar terugverdiend. Op het dak van de chocolaterie liggen inmiddels 76 zonnepanelen. In 2023 wil Jeroen Zingg investeren in accu’s. Die gaan de energie die zijn zonnepanelen opleveren en die hij niet nodig heeft, opslaan. Terug leveren aan het stroomnet levert nauwelijks nog iets op, dus kiest hij liever voor deze optie. Zo kan hij de stroom gebruiken als de zon niet genoeg schijnt.

Bron: Het Financieele Dagblad