Felle kritiek op huurbevriezing: woningbouw onder druk in Nederland

28 april 2025

Huurbevriezing zet investeringsplannen woningcorporaties op losse schroeven

Wie wint de strijd om de vrijgekomen sociale huurwoningDe huurbevriezing die in de Voorjaarsnota werd aangekondigd, zorgt voor grote onrust in de woningmarkt. Minister Mona Keijzer moest in een fel debat in de Tweede Kamer toegeven dat de maatregel de investeringscapaciteit van woningcorporaties flink onder druk zet. Ondanks eerdere afspraken tijdens de Woontop, waar verhoging van huren was afgesproken, moest Keijzer de nieuwe koers verdedigen: “Een feit, waar ik als democraat mee moet omgaan”, aldus de minister.

Volgens woningcorporaties dreigt de bouw van 170.000 sociale huurwoningen stil te vallen, en wordt ook de verduurzaming van ruim een miljoen woningen onzeker. Brancheverenigingen waarschuwen dat het investeringsklimaat voor institutionele beleggers hierdoor verder verslechtert.

Politieke partijen woedend over onverwachte koerswijziging woningmarkt

De reacties uit de Tweede Kamer lieten weinig aan duidelijkheid te wensen over. CDA, D66, ChristenUnie en anderen spraken van “vandalisme”, “pyromanenpolitiek” en “politiek amateurisme van mythische proporties”. Volgens Derk Boswijk (CDA) is er sprake van een ongekende schoffering van bouwers, corporaties en woningzoekenden.

Zelfs partijen als de VVD en NSC, die instemden met de huurbevriezing, gaven schoorvoetend toe dat ze de maatregel eigenlijk liever niet hadden gesteund. Toch hield de PVV, initiatiefnemer van het voorstel, voet bij stuk: “De huurders hebben dit keihard nodig”, aldus PVV’er Jeremy Mooiman.

Schade voor woningbouw beperkt? Minister Keijzer blijft zoeken naar compensatie

Minister Keijzer probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat lopende bouwprojecten voorlopig doorgang vinden. Volgens haar zijn veel bouwafspraken en contracten al beklonken. Tegelijkertijd erkende ze dat de compensatie die nu is uitgetrokken in de Voorjaarsnota onvoldoende zal zijn om de investeringsgaten bij corporaties te dichten.

De minister onderzoekt de werkelijke schade en sluit niet uit dat ze alsnog extra financiële middelen moet vragen aan de minister van Financiën. Daarbij benadrukte ze dat sociale woningbouw ondanks alles prioriteit blijft.

Politieke realiteit: huurbevriezing staat vast

Ondanks de woede in de Kamer, lijkt er weinig ruimte te zijn om de huurbevriezing terug te draaien. Zoals Mooiman het verwoordde: “De huren worden bevroren. Punt. Afspraak is afspraak.” De focus verschuift nu naar het verzachten van de gevolgen voor corporaties, zodat toekomstige woningbouwplannen niet volledig tot stilstand komen.

Hoe de compensatie eruit gaat zien en of deze voldoende zal zijn om de woningmarkt overeind te houden, blijft voorlopig onzeker. Voorlopig lijkt de woningbouwambitie een flinke deuk op te lopen.

Bron: cobouw.nl