De energieplannen van Rutte III

4 oktober 2018

De energierekening gaat omhoog in 2019. Gemiddeld betalen we volgend jaar 130 euro per jaar meer. Volgend premier Rutte kan met dit extra geld de inkomstenbelasting verlaagd worden. Dit is goed voor de koopkracht. Maar welke gevolgen heeft de prijsverhoging nog meer voor ons? En voor de overstap naar duurzame energie?

Hogere energierekening

De energiebelasting wordt verhoogd en daardoor gaan we met z’n allen meer betalen voor gas. Hierdoor wordt gas 3 cent duurder. Daar staat tegenover dat de belasting op stroom daalt, waardoor we per kwh zo’n 0,72 tot 9,2 cent minder gaan betalen. Ieder huishouden heeft een vrijstelling op de belasting, maar die vrijstelling daalt volgend jaar met zo’n vijftig euro.

Ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat omhoog. Deze inkomsten worden door de overheid gebruikt voor subsidies voor duurzame energie. De ODE stijgt voor gas én stroom. Per huishouden kost dit per jaar zo’n vijftig euro extra. En de komende jaren blijft de ODE stijgen. Dit is een gevolg van afspraken in het energieakkoord uit 2013. Hiermee wordt de productie en het gebruik van duurzame energie gestimuleerd.

Duurdere grondstoffen

Niet alleen de belastingen gaan omhoog. Ook de grondstoffen worden duurder. De gasprijs stijgt omdat er veel vraag is. Ook de stroomvraag was hoog door de warme zomer die we achter de rug hebben. Verder zijn kolen ook duurder geworden. Er is ook een grote kans dat het buitenland energie nodig heeft uit Nederland. België kan een aantal kerncentrales niet gebruiken en haalt daarom gas en stroom uit het buitenland. Dit drijft de prijs op.

De schatkist verdient goed

De hogere energiebelasting levert de staat zon 116 miljoen euro op. De lagere belastingvrijstelling zorgt voor een opbrengst van zo’n 393 miljoen euro. Hiervan komt 56 miljoen van bedrijven. De rest komt van huishoudens.

Bron: nrc.nl