Duitsland bespaart op gas en stroom door doven verlichting en minder warme openbare gebouwen

4 september 2022

De Bondsregering van Duitsland heeft ingestemd met vergaande maatregelen voor energiebesparing. Om de kosten van de fors gestegen gas- en stroomprijzen te beperken gaat openbare verlichting ’s avonds en ’s nachts uit. Een uitzondering geldt voor cruciale gebouwen zoals ziekenhuizen. Daarnaast mogen overheidsgebouwen nog tot slechts 19 graden worden verwarmd. Het wordt winkeliers verboden om hun pand na sluitingstijd te verlichten. Daarnaast komt er mogelijk een wet die het eigenaren van privézwembaden verbiedt om het water daarvan te verwarmen.

Stoppen met Russisch gas

Net zoals veel andere Europese landen wil ook Duitsland af van gas uit Rusland. Minister Habeck (Die Grünen) van Economische Zaken, spreekt van vergaande maatregelen die ertoe moeten leiden dat Duitsland zo snel mogelijk niet meer afhankelijk is van gas uit Rusland. Nu Gazprom, de belangrijkste leverancier van Russisch gas, de levering beperkt, en de gaspijpleiding Nord Stream 1 weer is stilgelegd voor onderhoud, moeten er in Duitsland maatregelen worden genomen om een energiecrisis in te perken.

Duitsland bespaart op gas en stroom door doven verlichting en minder warme openbare gebouwen

Twintig procent levering

De levering van gas aan Duitsland is door Gazprom beperkt tot 20% van de normale capaciteit. Volgens de Russen is dat te wijten aan technische problemen. Daarom is de levering eind augustus opnieuw stil gelegd voor onderhoud aan de Nord Stream. Maar Duitsland gaat ervan uit dat politieke redenen de oorzaak zijn. Gevreesd wordt dat de levering wellicht helemaal niet zal worden hervat. Het zit Rusland dwars dat Europa stevige sancties aan Rusland oplegde na de inval in Oekraïne.

Forse besparing op gasverbruik

Met de nu afgekondigde maatregelen voor energiebesparing kan in Duitsland naar verwachting zo’n 2% gas worden bespaard. Dit lijkt niet veel, maar het gaat toch om een bezuiniging van bijna 11 miljard euro in de komende twee jaar. In Duitsland wordt ook meer ingezet op transport van energie per spoor. Dit heeft direct te maken met de lage waterstanden in de rivieren als gevolg van de langdurige droogte in Europa. Treinen met steenkool, olie en gas, onder andere vanuit de haven in Rotterdam krijgen nu in Duitsland voorrang op het spoor.

Bron: Het Financieele Dagblad