Bouwen in Amsterdam wordt duurder: plek 62 in wereldwijde bouwindex

15 mei 2025

Bouwkosten in Amsterdam blijven stijgen

Wat zijn de valkuilen van een bouwteam bij een bouwprojectVoor aannemers en projectontwikkelaars is bouwen in Amsterdam opnieuw wat duurder geworden. De stad steeg van plaats 65 naar 62 in de International Construction Costs Index (ICC) van adviesbureau Arcadis. Daarmee nestelt Amsterdam zich net onder Dubai en boven Zagreb. In een wereldwijde vergelijking zijn Genève, Londen en Zürich nog steeds de koplopers als het gaat om torenhoge bouwkosten.

Aan de andere kant van het spectrum zijn steden als Kuala Lumpur, Bangalore en Buenos Aires de goedkoopste plekken ter wereld voor bouwprojecten. Toch is het beeld in Nederland zelf minstens zo interessant.

Neerwaartse trend in Nederlandse bouwproductie

Hoewel de bouwkosten in Amsterdam toenemen, daalde de totale bouwproductie in Nederland in 2024 met gemiddeld 3%. Vooral de woningbouw kreeg een knauw van 5%, terwijl utiliteitsbouw zoals scholen en ziekenhuizen zelfs met 11% kromp.

Deze daling heeft meerdere oorzaken, maar de oplopende kosten blijven een belangrijke rem op de voortgang van nieuwe projecten. Arcadis wijst daarbij niet alleen naar stijgende prijzen voor materialen en arbeidskrachten, maar ook naar knelpunten in de energievoorziening en vergunningverlening.

Ondanks alles meer bouwvergunningen

Opvallend genoeg steeg het aantal nieuwe bouwvergunningen vorig jaar juist met 24% tot 67.000. Grote projecten blijven dus in de pijplijn zitten. Een sprekend voorbeeld is de geplande investering van €6 miljard in de verbouwing van delen van Schiphol, die in de komende vijf jaar gerealiseerd moet worden.

Het contrast tussen vergunningsaantallen en daadwerkelijke bouwproductie benadrukt de complexiteit van de sector: een vergunning is geen garantie dat de bouw snel van start gaat.

Londen, Genève en de kracht van valuta

In de internationale ranglijst blijven Londen en Genève elkaar afwisselen als duurste steden om te bouwen. Dit jaar voert Genève de lijst aan, mede door 4% hogere materiaalkosten en de dure Zwitserse frank. In Londen zorgen strengere bouwvoorschriften voor extra kostenstijgingen.

In de eurozone vallen München (plek 4) en Dublin (plek 9) op in de top tien. Vooral Dublin profiteerde van valutaschommelingen, die de kosten kunstmatig opdrijven. Hongkong, ooit vaste klant in de top, bungelt dit jaar juist onderaan de top tien vanwege de zwakkere Amerikaanse dollar waaraan de Hongkongse munt is gekoppeld.

Vooruitzicht: nog hogere bouwkosten op komst

De verwachting is dat de bouwkosten de komende twaalf maanden verder zullen stijgen. Oorzaken zijn internationale handelsconflicten, stijgende prijzen voor beton, systeemwanden en stalen leidingen, en natuurlijk de rentestand die financiering beïnvloedt.

Voor projectontwikkelaars betekent dit dat nieuwe plannen steeds lastiger rond te rekenen zijn. De combinatie van oplopende kosten en macro-economische onzekerheden maakt het een uitdagend speelveld voor iedereen die zich met bouwen bezighoudt.

Bron: fd.nl