Na bestaande koopwoningen wordt nu ook nieuwbouw goedkoper

10 april 2023

In het eerste kwartaal daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning voor het eerst in jaren onder de 400.000 euro. Uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs 394.000 euro bedroeg. Opvallend is dat ook de prijs voor nieuwbouw koopwoningen daalde. Dat gebeurde tot nu toe nog niet eerder.

Bestaande koopwoningen

Wie nu een bestaand huis koopt, betaalt gemiddeld 8,2% minder dan een jaar eerder. Vergeleken met het 4e kwartaal van 2022 bedraagt de prijsdaling 3,6%. De prijzen dalen sinds het voorjaar van 2022. Het 4e kwartaal van 2022 liet voor het eerst een prijsdaling op jaarbasis zien. Die was meteen fors, met 6%. De belangrijkste oorzaken zijn bekend: de inflatie, de fors gestegen energiekosten en de opgelopen hypotheekrente. Pijn hebben veel verkopers er niet van. De huizenprijzen stegen in 2021 nog explosief met soms meer dan 20% vergeleken met het jaar ervoor. Er is wel een verschil per woningtype. Vrijstaande woningen daalden het hardst in prijs. De prijsdaling was het laagst bij tussenwoningen. Regionaal valt op dat in het Groningse Delfzijl en omgeving de prijsdaling meer dan 10% bedroeg.

Prijsdaling nieuwbouw

Wat opvalt in het kwartaalbericht van de NVM is dat nieuwbouw koopwoningen nu ook goedkoper worden. Voor het eerst werd er op jaarbasis minder betaald, 2,9%. Daarmee blijven koopwoningen nog altijd fors aan de prijs. Gemiddeld wordt een nieuwbouwwoning nog altijd voor €468.000 verkocht. Het is echter niet zo dat nieuwbouwwoningen nu goedkoper worden. Bouwers kiezen ervoor om goedkopere en dus kwalitatief mindere of kleinere woningen te bouwen. Nieuwbouwwoningen werden maar zelden tijdens de verkoopprocedure in prijs verlaagd.

Na bestaande koopwoningen wordt nu ook nieuwbouw goedkoper

Minder verkopen, minder overbiedingen

In het eerste kwartaal werd 1 op de 3 woningen verkocht voor meer dan de vraagprijs. Overbieden was tijdens de hausse op de huizenmarkt de norm. Nu gebeurt dat een stuk minder. De ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn niet alleen maar goed nieuws voor huizenkopers. Ook al worden nu ook nieuwbouw koopwoningen wat goedkoper, dat leidt niet tot lagere maandlasten. De oorzaak laat zich raden: de hogere hypotheekrente. Dit betekent dat er nog steeds veel mensen zijn voor wie een koophuis onbereikbaar is, zo constateert de NVM. Bovendien daalde het aanbod op de huizenmarkt in de eerste drie maanden van 2023 met 9%. Nog steeds staan er 2 keer zoveel woningen te koop als een jaar eerder, zo’n 31.000. Maar het lijkt erop dat verkopers schrikken van de dalende prijzen en daarom de verkoop van hun woning uitstellen of cancelen.

Markt voor nieuwbouwwoningen stort in

De daling van het aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen zet ook in 2023 door. De NVM makelaars signaleren een daling van 37% vergeleken met een jaar eerder. Door de veranderde financiële situatie kunnen steeds minder mensen de hoge prijzen voor nieuwbouw nog opbrengen. Projectontwikkelaars stellen dat de woningen niet in prijs kunnen dalen. Door de fors gestegen kosten verdampt dan te veel rendement. Toch voorspelt de NVM dat het niet te vermijden is dat ook de prijzen voor nieuwbouwwoningen gaan dalen. In het eerste kwartaal van 2023 werden slechts iets minder dan 6.000 nieuwbouwwoningen te koop aangeboden. Dat is het laagste aantal sinds de NVM deze cijfers bijhoudt (2013). Dat er fors minder aanbod is, is logisch. Er zijn immers minder kopers. De huidige ontwikkeling leidt er ook toe dat projecten voor nieuwbouw worden uitgesteld of zelfs gecanceld. Dit is geen goed nieuws voor de regering. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil immers jaarlijks 100.000 nieuwe woningen bouwen. Dat aantal gaat ook in 2023 zeker niet gehaald worden, zo is de verwachting.

Bron: Het Financieele Dagblad