Innovatieve geluidsdemper uit Eindhoven maakt warmtepompen en windmolens stiller

30 juni 2025

Laagfrequent geluid als groeiend probleem in de energietransitie

Trekt de verplichte aanschaf van een warmtepomp Nederlanders over de streep voor klimaatveranderingMet de opmars van warmtepompen, windmolens en airco’s groeit ook het aantal klachten over laagfrequent geluid. Dit type brommend, diep dreunend geluid is niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar en lastig weg te nemen. Voor veel mensen zorgt het voor stress en slaapproblemen. Geen prettig vooruitzicht nu de energietransitie volop draait.

Een Eindhovense start-up, ATA Mute, denkt daar iets op gevonden te hebben. Hun oplossing: een bijzonder dunne, flexibele geluidsdemper die specifiek is ontwikkeld om laagfrequente geluidsgolven te dempen. Mede-oprichter Mohammad Kojourimanesh noemt het zelf een soort tape, gemaakt van onder andere hennepvezels. De demper is toepasbaar in bijvoorbeeld warmtepompbehuizingen, ventilatiesystemen en zelfs windturbines.

Hoe de dempingstechnologie werkt

De kracht van de demper zit in de opbouw: meerdere lagen kruislings geplaatste vezels met kleine tussenruimtes. De lucht tussen de lagen zorgt ervoor dat geluidsgolven worden afgeremd en geabsorbeerd. De techniek werkt voor verschillende materialen, van glas- en koolstofvezel tot aluminium en textiel. Door de afstand tussen de lagen en de grootte van de openingen aan te passen, kan ATA Mute de demper afstemmen op verschillende geluidsfrequenties.

Met deze uitvinding weet ATA Mute tot wel 99 procent van het laagfrequente geluid te dempen, afhankelijk van de toepassing en het gekozen materiaal. Dit maakt de techniek niet alleen interessant voor woningbouw en utiliteit, maar ook voor fabrikanten van apparaten die nu nog vaak kampen met geluidsklachten.

Warmtepompen en windmolens als eerste focus

Hoewel de techniek breder toepasbaar is, richt ATA Mute zich voorlopig vooral op de energiesector. Samenwerkingen met warmtepompfabrikanten als Weheat, Zehnder en Intergas zijn al gestart. Ook producenten van ventilatoren en andere lawaaiige apparaten hebben interesse getoond en testmodellen opgestuurd voor onderzoek.

Kojourimanesh benadrukt dat geluidsoverlast één van de grootste drempels is voor consumenten om over te stappen op duurzame installaties zoals warmtepompen. Fabrikanten die erin slagen om stillere apparaten te leveren, krijgen daarmee een belangrijk concurrentievoordeel.

Van lab naar grootschalige productie

Inmiddels heeft ATA Mute vier patenten op hun technologie en werken ze hard aan opschaling. De productie van de eerste meters tape vindt binnenkort plaats in een Duitse fabriek. De ambitie is om volgend jaar 50.000 vierkante meter te produceren, met het uiteindelijke doel richting 1 miljoen vierkante meter per jaar te groeien.

De prijs per vierkante meter ligt nu nog rond de 150 euro, maar het bedrijf mikt op een daling naar 50 euro zodra de productie grootschaliger wordt. Om die stap te kunnen zetten, zoekt ATA Mute nog naar grote investeerders uit de energiesector of de bouw.

Ook kansen voor bouw en betonsector

Naast warmtepompen en windturbines ziet ATA Mute ook toepassingen binnen de bouwsector. Zo is er al een samenwerking gestart met betonstart-up CarbonsAI voor de ontwikkeling van geluidsabsorberend beton. Door de dempende tape te combineren met poreus beton kan tot 80 procent van het omgevingsgeluid worden geabsorbeerd.

Dit opent de deur naar stillere woningen, kantoren en openbare gebouwen zonder dat dikke geluidsisolatie of speciale akoestische panelen nodig zijn. Voor ontwikkelaars, architecten en aannemers biedt dit interessante nieuwe mogelijkheden binnen geluidsreductie in de bouw.

Kojourimanesh ziet de toekomst positief tegemoet. “Geluid is steeds vaker een verkoopargument bij consumentenproducten en zal dat in de bouw ook worden. Hoe stiller het eindresultaat, hoe hoger de waardering van gebruikers en kopers.”

Bron: nrc.nl