Kamer blokkeert versoepeling middenhuurregels voor woningmarkt
26 juni 2025
Plannen voor soepelere huurregels definitief van tafel
De versoepeling van de middenhuurregels komt er niet. Wat al langere tijd in de lucht hing, is nu officieel: een meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag gestemd voor een motie die de voorgestelde plannen van tafel veegt.
Het demissionaire kabinet had in de voorjaarsnota nog voorgesteld om minder middenhuurwoningen onder de huurregulering te laten vallen. Maar die plannen blijken nu onhaalbaar. Daarmee is een nieuwe stap gezet in het politieke steekspel rond de woningmarkt.
Coalitieakkoord valt uit elkaar, Kamer grijpt in
De voorgestelde versoepeling was onderdeel van een eerdere politieke uitruil. De VVD had de regeling binnengehaald als tegenprestatie voor de door de PVV geëiste huurbevriezing in de sociale sector. Maar sinds het vertrek van de PVV uit de regeringscoalitie met VVD, BBB en NSC, veranderde alles. Demissionair minister Mona Keijzer trok de huurbevriezing meteen in, en daarmee kwam ook de steun voor de versoepeling onder druk te staan.
Opvallend is dat zelfs NSC-Kamerlid Merlien Welzijn haar handtekening zette onder het voorstel van GroenLinks-PvdA en de SP om de versoepeling te stoppen. Ook de PVV steunde dit initiatief, wat de meerderheid in de Kamer bezegelde.
Impact op puntensysteem en WOZ-waarde
De plannen draaiden om een lagere puntengrens in het woningwaarderingsstelsel. Hierdoor zouden meer huurwoningen buiten de gereguleerde middenhuur vallen. Momenteel ligt die grens bij 186 punten, met een huurplafond van €1184,82 per maand. Ook was het idee om de WOZ-waarde zwaarder te laten meewegen, wat vooral in stedelijke gebieden tot hogere huren zou leiden.
Bovendien werd overwogen om kleine verhuurders, zoals eigenaren van een tweede woning, vrijstelling te geven van de nieuwe huurregels. Maar die versoepeling is nu dus definitief van de baan.
Onrust onder particuliere verhuurders
Demissionair minister Keijzer heeft zich als Kamerlid altijd al kritisch opgesteld tegenover verdere huurregulering. Ze waarschuwde dat strengere regels zouden leiden tot ‘uitponden’: het verkopen van huurwoningen door particuliere verhuurders. Dat blijkt geen loze vrees. Volgens recente cijfers van het Kadaster doen steeds meer particuliere beleggers hun huurwoningen van de hand.
Naast de middenhuurregels spelen ook andere factoren mee in deze trend. Denk aan het verbod op tijdelijke huurcontracten en de hogere vermogensbelasting op vastgoed. Al deze ontwikkelingen samen zorgen ervoor dat het aanbod van huurwoningen, met name in het middensegment, verder onder druk komt te staan.
Bron: fd.nl