Kabinet onder druk om grondprijs woningbouw aan te pakken
26 juni 2025
Grondprijs steeds grotere drempel voor woningbouw
Het is een van de meest besproken pijnpunten in de woningmarkt: de almaar stijgende grondprijs. Al in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB werd vorig jaar beloofd om daar iets aan te doen. De inzet: ofwel de waardestijging van grond belasten met een planbatenheffing, of via een ander systeem de prijs van bouwgrond omlaag krijgen.
Maar meer dan een jaar na deze aankondiging ligt er nog geen concrete maatregel op tafel. Woonminister Mona Keijzer heeft tot nu toe alleen een zogenaamde ‘dilemmanotitie’ gepresenteerd, waarin ze haar voorkeur uitspreekt voor een alternatief voor de planbatenheffing. De Kamer begint ongeduldig te worden.
Kostenverhaal als alternatief voor planbatenheffing
In plaats van de planbatenheffing wil Keijzer inzetten op het uitbreiden van het bestaande kostenverhaal. Hiermee kunnen gemeenten meer kosten voor publieke voorzieningen, zoals infrastructuur en groen, doorberekenen aan projectontwikkelaars. Op papier klinkt dat als een pragmatische oplossing die nieuwe regelgeving beperkt.
Toch zijn er twijfels over de effectiviteit van deze aanpak. Gemeenten blijken nu al moeite te hebben om het huidige kostenverhaal goed toe te passen. De vraag is dus of een uitbreiding wel het gewenste effect heeft. Bovendien zullen projectontwikkelaars deze extra kosten ongetwijfeld weer verwerken in hun biedingen op grond, waardoor de uiteindelijke grondprijs alsnog hoog blijft.
Druk vanuit de Kamer neemt toe
De Kamer heeft het onderwerp niet voor niets niet controversieel verklaard na de val van het kabinet. Er is brede politieke consensus dat de hoge grondprijs een serieuze rem zet op de woningbouw, en vooral op het realiseren van voldoende betaalbare en sociale huurwoningen.
Omdat de effecten van eventuele maatregelen pas over tien tot vijftien jaar merkbaar zullen zijn, dringen Kamerleden aan op snelheid. Zij willen dat het kabinet zo snel mogelijk met een uitgewerkt plan én een overgangsregeling komt, zodat er geen kostbare tijd meer verloren gaat.
Een kwestie van politieke wil en doorpakken
Woonminister Keijzer erkent zelf ook dat er actie nodig is. In haar eigen woorden: ‘Je moet ergens beginnen om de grondprijzen te gaan drukken.’ Die urgentie wordt breed gedeeld binnen en buiten de politiek. Met woningbouw als topprioriteit en een woningcrisis die door veel kiezers als hét verkiezingsthema wordt gezien, lijkt de tijd van uitstel voorbij.
Bron: fd.nl