Kabinet stelt stikstofdoelen uit en schuift bouwproblemen vooruit
28 april 2025
Stikstofdoelen verschoven naar 2035 om uitvoering realistischer te maken
Het kabinet is van plan om de huidige stikstofdoelen met vijf jaar uit te stellen. In plaats van een halvering van de stikstofuitstoot in 2030, wordt nu 2035 het nieuwe richtjaar. Ingewijden bevestigen dat dit plan wordt gepresenteerd door de ministeriële commissie stikstof, onder leiding van minister-president Schoof.
Tot nu toe gold 2030 als deadline om de stikstofneerslag op kwetsbare natuur te halveren, met een verdere reductie tot 75% in 2035. Een uitspraak in een rechtszaak, aangespannen door Greenpeace, verplicht het kabinet echter om het 2030-doel te halen, op straffe van een dwangsom. Hoewel het ministerie tegen die uitspraak in hoger beroep gaat, moet het de uitspraak voorlopig volgen.
Verandering van strategie: minder focus op stikstofdepositie
De nieuwe plannen richten zich meer op het terugdringen van de uitstoot bij de bron, in plaats van op de neerslag in natuurgebieden. Dat laatste bleek in de praktijk moeilijk uitvoerbaar, omdat bedrijven hier nauwelijks directe invloed op hebben. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet te halen en te vervangen door een andere norm, die wél voldoet aan Europese natuurwetgeving.
Naast het verleggen van de doelen, wordt ingezet op verduurzaming, verplaatsing of beëindiging van bedrijven binnen 250 meter van stikstofgevoelige natuur. Provincie Gelderland paste dit beleid al eerder toe rond de Veluwe, met als gevolg dat ook bouwactiviteiten daar werden stilgelegd.
Gevolgen stikstofbeleid voor woningbouwprojecten
De impact van het stikstofbeleid op de bouwsector blijft enorm. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) lopen vergunningen voor circa 40.000 woningen gevaar door een te hoge stikstofdepositie. Branchevereniging Bouwend Nederland waarschuwde zelfs dat in totaal 244.000 nieuwbouwwoningen op de tocht staan als er geen oplossing komt.
Het uitstel van de stikstofdoelen naar 2035 biedt wellicht iets meer ademruimte voor bouwprojecten, maar lost de fundamentele problemen niet op. Zonder heldere en haalbare regelgeving blijft onzekerheid rond vergunningverlening bestaan, met grote risico’s voor de geplande woningbouwproductie in Nederland.
Bron: cobouw.nl