Gemiste kansen door tekort kantoorruimte

30 januari 2018

View between buildings - Vastgoed Business School Op het moment gaat het heel goed met Amsterdam. Zo trekt de hoofdstad internationale bedrijven aan zoals de streamingdienst Netflix en ook een instelling als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Echter vreest de stad dat de aantrekkingskracht minder zal worden nu er een tekort aan kantoor- en labruimte is. Volgens wethouder Economie Udo Kock (D66) schrikt dat de bedrijven af. Het is een van de redenen dat er in 2017 iets minder bedrijven zijn gekomen dan in 2016.

Tekort kantoorruimte

Bedrijven die veel ruimte nodig hebben, kunnen nu niet in Amsterdam terecht. Daarbij worden de kleinere kantoorvloeren in een rap tempo schaarser. Om die reden kondigde de gemeente aan per jaar twee tenders voor nieuwe kantoren in de markt te zetten. Het kan nog wel drie jaar duren voordat zo’n nieuw kantoor er daadwerkelijk staat. Voor de korte termijn is dit dus geen oplossing.

Internationaal, open en liberaal imago behouden

Volgens wethouder Kock moet er meer geïnvesteerd worden in de internationale scholen en de bereikbaarheid van de stad. Buiten de regio van Amsterdam zijn er zo’n 850 nieuwe plaatsen op internationale scholen bijgekomen. Daarnaast moet het imago van Amsterdam als internationale, open en liberale stad behouden blijven. De houding van de stad moet zijn dat het openstaat voor

iedereen. Mede door het verzet tegen het

massatoerisme begint dit imago wat deukjes op te lopen. Daarnaast is men bang dat de hoofdstad Londen achterna gaat en de huizen onbetaalbaar worden als er steeds meer expats komen.

De wethouder benadrukt ook de positieve effecten die de internationale bedrijven met zich mee brengen. Zo leveren ze indirect veel banen op. Amsterdam is net een groot dorp met 840.000 inwoners. De culturele voorzieningen die er zijn, de musea, de kwaliteit van leven is exceptioneel voor zo’n kleine stad. Voor een deel drijft dat op het economische succes dat we mede aan die internationale bedrijven te danken hebben.

Bron: Het Financieele Dagblad