Wellness is het nieuwe wonen: van woongebouw naar leefervaring
8 mei 2025
Van stenen stapelen naar ontspanning faciliteren
De tijden dat een mooi aanrechtblad en een gladde vloer voldoende waren om kopers te verleiden, lijken voorbij. In het luxere segment wordt niet alleen gezocht naar een woning, maar naar een levensstijl. En wellness blijkt daarin steeds vaker de sleutel. Appartementencomplexen met zwembaden, sauna’s, gyms en zelfs infrarooddekens rukken op – ook in Nederland.
Neem The Well, een appartementencomplex in aanbouw bij Miami. Dit gebouw is niet ontworpen als een plek om alleen maar te wonen, maar als een ruimte om te herstellen, op te laden en gezond te blijven. Het is wellness tot in de vezel van het ontwerp: zachte verlichting, natuurlijke materialen, kalmerende geuren en geluiden en meer dan 20% van het vloeroppervlak gericht op fysieke en mentale gezondheid.
Wellnessconcepten in vastgoedontwikkelingen
The Well is misschien een extreem voorbeeld, maar het concept verspreidt zich snel. Van zoutkamers en caldaria tot Sound Domes en uitleenlockers met massageapparatuur: wonen wordt steeds vaker gecombineerd met gezondheid. Niet in de vorm van een extraatje, maar als onderdeel van het fundament van een gebouw.
Ook in Nederland is de trend voelbaar. In Amsterdam biedt The Valley al een compleet wellnesscenter aan bewoners, inclusief zwembad, gym en sauna, stijlvol uitgevoerd in hout en natuursteen. In Rotterdam voorziet Little C haar bewoners van yogaklassen, ademwerk en cacao-ceremonies, en bij Think District in Amsterdam-West komt er zelfs een gezondheidscentrum met sportfaciliteiten, fysio en massage. Niet alleen bewoners, maar ook werknemers van omliggende kantoren kunnen hier straks terecht.
Stadsverdichting stimuleert gedeelde voorzieningen
Een van de aanjagers van deze trend is de verdichting van steden. In steeds compactere woningen is geen plek voor een bad, laat staan een spa. Maar het verlangen naar rust, comfort en ruimte groeit juist. Een collectieve wellnessruimte biedt uitkomst: niet ín je woning, maar wel onder handbereik. En dat blijkt voor velen een waardevol compromis.
Bij Think District speelt die gedachte een centrale rol. Hier wordt de wellnesszone een gemeenschappelijke voorziening voor bewoners én werknemers. Volgens ontwikkelaar RED Company is het belangrijk dat ook werkplekken bijdragen aan gezondheid en stressvermindering. De zakelijke meerwaarde ligt dan ook in verhoogde werktevredenheid en een aantrekkelijke werkomgeving – een steeds belangrijker verkoopargument richting bedrijven.
Branded residences met hotelservice
Wat vroeger alleen was weggelegd voor vijfsterrenhotels, wordt nu vertaald naar woonomgevingen: de zogeheten branded residences. Hierbij worden luxe appartementen gecombineerd met hoteldiensten. Een actueel voorbeeld is Park Meadows in Amsterdam-Zuid, een project van Breevast, met een gym, een spa, een zwembad en zelfs een restaurant van het wereldberoemde Nobu-concept.
De uitstraling is warm, rijk aan hout, planten en natuursteen. Alles gericht op een gevoel van comfort en veiligheid. Geen kristallen onder de fundering – zoals bij The Well – maar wel een permanente conciërge en wellnessfaciliteiten die 24/7 beschikbaar zijn. Niet spiritueel, wel doordacht ontzorgend.
Wellness als waardecomponent in vastgoed
Volgens ontwikkelaars voegt een wellnessconcept niet alleen waarde toe aan de beleving van bewoners, maar ook aan de marktwaarde van het vastgoed zelf. Het maakt een project onderscheidend, aantrekkelijk en toekomstbestendig. Zeker in een tijd waarin gezondheid steeds meer wordt gezien als integraal onderdeel van kwaliteit van leven, is investeren in wellness geen luxe meer, maar eerder een slimme zet.
De les voor de sector? Wonen is meer dan vier muren en een dak. Wie toekomstgericht ontwikkelt, denkt na over welzijn – en maakt daar ruimte voor.
Bron: fd.nl