We willen niet meer 5 dagen per week naar kantoor

16 mei 2022

Nadat in maart de laatste coronamaatregelen werden ingetrokken verviel ook het advies om thuis te werken. Veel werkgevers hebben regels opgesteld voor hybride werken. Het ziet ernaar uit dat het oude leven van 5 dagen werken op kantoor niet meer terugkomt. Maar volledig thuiswerken is ook niet wat veel werknemers willen. Na twee coronajaren met meerdere lockdowns is het voor velen een verademing om weer naar kantoor te mogen en weer collega’s te ontmoeten.

De ideale balans

De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht begin 2022 een advies naar buiten. Hierin wordt werkgevers geadviseerd om het hybride werken binnen hun organisatie in te voeren. In de meeste gevallen is het de beste optie dat werknemers met een fulltime dienstverband 2 tot 3 dagen per week op kantoor werken en de rest thuis. Veel bedrijven hebben tijdens de coronajaren maatregelen getroffen om het hybride werken vorm te geven. Er zijn werkplekken ingericht waar iemand geconcentreerd kan werken, en er zijn ruimtes voor brainstormen en voor videovergaderingen. Maar nu we langzaam maar zeker weer teruggaan naar de situatie vóór corona, lopen werkgevers soms ook tegen problemen aan.

We willen niet meer 5 dagen per week naar kantoor – werkgevers zoeken naar oplossingen

Niet iedereen wil terug naar kantoor

Voor werkgevers is het hybride werken wennen omdat personeelsmanagement meer tijd kost. Wanneer is iedereen op kantoor? Wanneer kan ik een fysiek overleg plannen? Werknemers op hun beurt hebben lang niet altijd zin om weer naar kantoor te komen. Ze zijn het forensen in de spits ontwend, evenals het vroeg opstaan en het uitzoeken van een voor kantoor acceptabele outfit. Thuiswerken houdt immers in dat je in je joggingbrok en T-shirt achter je laptop kunt kruipen en dat dat vaak ook prima kan van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds in plaats van de traditionele 8 tot 5.

Zoeken naar oplossingen zonder dwang

De meeste werkgevers willen hun personeel niet dwingen om weer naar kantoor te komen. Anderzijds is het wel de bedoeling een minimale bezetting op kantoor te hebben en alle medewerkers regelmatig fysiek te zien. Dat is niet alleen belangrijk voor de werkgever, maar ook het onderlinge contact met collega’s is van belang voor de creativiteit en de onderlinge samenhang. Het moet niet zo zijn dat werknemers straks geen idee meer hebben wie hun collega’s zijn.

Bied werknemers het beste van twee werelden

Deskundigen zijn het er over eens dat hybride werken een meerwaarde biedt. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers belangrijk om werknemers vast te houden. Dat kan door ze de vrijheid te bieden om thuis te werken, maar ook door ze de voordelen van op kantoor werken te laten ervaren. Interactie met collega’s, samenwerken maar ook samen lunchen en het praatje bij de koffieautomaat. Werkgevers zullen daar in de komende tijd een modus in moeten vinden die past bij hun bedrijfsvoering en waar ook het personeel zich goed bij voelt.

Bron: NRC