Niet zonder werkkamer: waarom thuiswerken de woningmarkt verandert
24 juni 2025
Thuiswerken bepaalt de ruimtebehoefte in huis
Sinds thuiswerken definitief zijn plek heeft veroverd in de werkweek, schuiven ook de woonwensen van veel Nederlanders op. Een werkkamer is geen luxe meer, maar een must. Gemiddeld werken Nederlanders nu 5,2 uur per week thuis, met uitschieters bij hogeropgeleiden (8,2 uur) en zelfstandigen (9 uur). En wie structureel thuis werkt, weet: zonder aparte ruimte wordt productiviteit een uitdaging.
Volgens ergonomiespecialisten is minimaal vier vierkante meter nodig voor een verantwoorde thuiswerkplek. En dan hebben we het nog niet over kastruimte of rust. De werkkamer is daarmee een structureel onderdeel geworden van woningkeuzes.
Jonge stellen en gezinnen zetten de toon
Vooral stellen tot 35 jaar geven bij hun zoektocht naar een koopwoning aan dat een werkkamer hoog op de prioriteitenlijst staat. Maar liefst 79% wil die extra kamer. Ook ouders met kinderen volgen dit patroon; 72% van deze doelgroep geeft expliciet aan een aparte werkruimte te willen.
Interessant is dat zelfs 65-plussers, ondanks het feit dat velen niet meer actief werken, in toenemende mate interesse tonen in een werkkamer. Wellicht om te lezen, hobby’s uit te oefenen of gewoon als stille ruimte. De behoefte overstijgt duidelijk de klassieke werkcontext.
Huurmarkt volgt met enige vertraging
Ook binnen de huurmarkt krijgt de werkkamer meer aandacht. Tweeoudergezinnen op zoek naar een particuliere huurwoning noemen het in 60% van de gevallen als wens. Bij zoekers naar een sociale huurwoning ligt dit aandeel op 47%. De trend is duidelijk: de scheidslijn tussen wonen en werken vervaagt steeds verder, ongeacht koop- of huursector.
Regionaal zijn er verschillen zichtbaar. In gebieden als Amersfoort en Maastricht is de vraag naar een thuiswerkruimte het sterkst. In de regio Roosendaal is de behoefte juist het kleinst (39%). Mogelijk speelt hier het woningaanbod, het type werk of de bereikbaarheid een rol.
Toekomstgericht denken helpt bij keuzes nu
Steeds vaker wordt toekomstvisualisatie als hulpmiddel ingezet bij het maken van keuzes, ook in wonen. De Toekomstkamer – een VR-coachmethode van De Veranderkamer – helpt mensen letterlijk vooruit te kijken. Door jezelf in een toekomstige situatie te zien, wordt het eenvoudiger om in het heden beslissingen te nemen over leefstijl, werk of woonsituatie.
De methode blijkt effectief. Inmiddels zijn er 120 coaches opgeleid en wordt de aanpak toegepast van de Efteling tot het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Of je nu in loondienst zit, zelfstandig werkt of tegen pensioen aankijkt: visualisatie van toekomstscenario’s biedt verrassend concrete inzichten.
Wanneer je werk ophoudt, maar de vragen beginnen
Ontslag kan als donderslag bij heldere hemel komen. Psycholoog Janske van Eersel schreef met *Van de baan* een gids voor wie dit meemaakt – én voor professionals die hen begeleiden. Van een inventarisatielijst tot oefeningen met onuitgesproken emoties: het boek biedt houvast in een vaak verwarrende fase.
Ook bij verlies van werk blijkt ruimte cruciaal – letterlijk en figuurlijk. De werkkamer mag dan fysiek zijn, het is vooral een plek die staat voor controle, focus en richting. In een wereld waarin werk en privé steeds meer door elkaar lopen, is het duidelijk: wie vooruit wil, begint bij zijn eigen vierkante meters.
Bron: fd.nl