Keijzer wil vaart maken met schrappen van bouwregels

26 juni 2025

Lagere plafonds, smallere deuren en soepelere normen

De Jonge waarschuwt voor aanzienlijke terugval in woningbouw in 2024Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft haar zinnen gezet op een aantal snelle aanpassingen in het bouwregelboek. In een Kamerbrief kondigt ze aan direct aan de slag te gaan met enkele adviezen van de Stoer-commissie, die eerder meer dan honderd aanbevelingen deed om de woningbouw te versnellen.

De focus ligt voorlopig op maatregelen die zonder wetswijziging kunnen worden doorgevoerd. Denk aan aanpassingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het oude Bouwbesluit. Zo wil Keijzer onder andere de minimale plafondhoogte verlagen van 2,60 naar 2,50 meter en de standaard deurhoogte van 2,30 naar 2,10 meter brengen. Ook krijgen steilere trappen en versoepelde geluidsnormen tussen verblijfsruimten groen licht.

Meer vrijheid voor gemeenten en minder administratieve drempels

Een andere opvallende maatregel is dat gemeenten straks eenvoudiger lagere bouwtechnische eisen mogen stellen dan het Bbl voorschrijft, zonder dat daarvoor eerst goedkeuring van het Rijk nodig is. Dit moet het mogelijk maken om sneller en goedkoper woningen te realiseren, afgestemd op lokale behoeften.

Keijzer benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat gemeenten juist strengere eisen gaan stellen. Het uitgangspunt blijft dat regels woningbouw niet mogen belemmeren, maar juist moeten bijdragen aan het realiseren van de bouwambitie van minimaal 100.000 woningen per jaar.

Afscheid van strengere milieuprestatie-eisen

Ook op het gebied van duurzaamheid worden er knopen doorgehakt. Zo wil Keijzer afzien van een geplande aanscherping van de Milieuprestatie gebouwen (Mpg). Dit voorkomt volgens haar extra kosten en vertragingen in de woningbouw. Bovendien zouden strengere Mpg-eisen op termijn botsen met Europese duurzaamheidsregels die vanaf 2030 gelden.

Dat deze keuze politiek gevoelig ligt, is duidelijk. Er zijn geluiden uit de sector die juist pleiten voor meer duurzaamheid in de bouw, en ook de Raad van State uitte eerder kritiek op sommige kabinetsplannen rond stikstof en bouwversnelling.

Lopende trajecten blijven voor nu ongewijzigd

Naast de aangekondigde Bbl-aanpassingen verwijst Keijzer in haar brief vooral naar bestaande Rijksprogramma’s en overlegtrajecten als het gaat om bredere thema’s zoals stikstofproblematiek, netcongestie en versnelling van de planvorming. Voorstellen voor verdere experimentruimte binnen de Omgevingswet zijn aangekondigd, maar nog niet uitgewerkt.

Over de daadwerkelijke impact van deze eerste ronde regelschrappen bestaat nog veel onzekerheid. Hoewel de Stoer-commissie verwacht dat de wijzigingen forse kostenbesparingen kunnen opleveren, zijn concrete cijfers over tijdswinst of versnelde bouwproductie nog niet bekend. Die moeten volgen in een tweede rapport dat later dit jaar verschijnt.

Bouwexperts temperen ondertussen alvast de verwachtingen. Zo waarschuwde bouwregelexpert Dick van Ginkel eerder dat het verstandig is om geen wonderen te verwachten van deze eerste reeks aanpassingen. Bovendien blijft de uiteindelijke beslissing over veel van deze maatregelen in handen van de Tweede Kamer, waar de val van het kabinet de besluitvorming er niet eenvoudiger op maakt.

Bron: cobouw.nl