Groen licht voor 50.000 nieuwe woningen in achterstandswijken
26 juni 2025
Versneld bouwen voor betere leefbaarheid in probleemwijken
De komende vier jaar worden in negentien Nederlandse achterstandswijken in hoog tempo 50.000 nieuwe woningen gebouwd. Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) heeft haar handtekening gezet onder een plan waarmee deze grootschalige bouwoperatie mogelijk wordt.
Het project richt zich niet alleen op woningbouw. Ook het verbeteren van scholen, speeltuinen, parken en andere voorzieningen staat hoog op de agenda. In totaal trekt het Rijk hiervoor 600 miljoen euro uit, waarvan 420 miljoen euro voor de woningen zelf en 180 miljoen voor de wijkvoorzieningen.
Ingrijpen in wijken met urgente leefbaarheidsproblemen
De betrokken wijken kampen al jaren met achterstallig onderhoud, onveiligheid en een slechte woningvoorraad. Bewoners leven er gemiddeld korter, hebben vaker te maken met werkloosheid en wonen relatief vaak in eenoudergezinnen.
Tijdens de Woontop van vorig jaar spraken gemeenten, woningcorporaties en het kabinet af dat grootschalige renovatie en vervangende nieuwbouw onvermijdelijk zijn om de leefbaarheid te verbeteren.
Voorbeelden van grootschalige woningbouwprojecten
In Den Haag Zuidwest moeten 6.000 betaalbare woningen verrijzen. In Utrecht Overvecht gaat het om 2.000 woningen. Ook andere steden, waaronder Rotterdam en Amsterdam, zien flinke uitbreidingen in het vooruitzicht.
Volgens Keijzer is bouwen in deze wijken complexer én duurder dan elders. De dichtbebouwde gebieden bieden weinig ruimte en de bestaande woonvoorraad is vaak in slechte staat. Maar, zo benadrukt zij: juist hier is de maatschappelijke opbrengst van investeren het grootst.
Meer woningen, lagere energierekening en hogere inkomens
De nieuwbouw moet niet alleen bijdragen aan het woningtekort, maar ook zorgen voor energiezuinige en betaalbare woningen. Door goede isolatie gaan bewoners profiteren van lagere energielasten.
Uit onderzoek van de TU Delft blijkt bovendien dat grootschalige sloop en nieuwbouw in achterstandswijken leidt tot een stijging van het gemiddelde inkomen van bewoners. Een betere wijk draagt bij aan een beter leven, aldus Keijzer.
Met deze aanpak hoopt het kabinet niet alleen het woningaanbod te vergroten, maar ook nieuwe bewoners aan te trekken en de leefbaarheid in deze wijken structureel te verbeteren.
Bron: fd.nl