Bouwproductie krabbelt op na dip begin 2024

10 juli 2025

Voorzichtig herstel in bouwproductie na krimp

Er rust vaak een vloek op mega bouwprojectenNa een stevig dipje begin 2024 laat de Nederlandse bouwproductie tekenen van herstel zien. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van ING Research. De economen spreken van een “broze groei”, vooral omdat structurele problemen de sector blijven afremmen. De hoeveelheid afgegeven bouwvergunningen blijft laag, net als de investeringen in bedrijfsgebouwen.

Ook hardnekkige obstakels zoals netcongestie en het tekort aan geschikte bouwgrond zetten de rem op structurele groei. Toch verwacht ING dat er in 2025 zo’n 70.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd – een lichte stijging ten opzichte van 2024. Voor 2026 wordt geen verdere stijging meer verwacht, maar stabilisatie.

Nieuwbouw trekt de kar, vooral dankzij woningmarkt

De opleving van de afgelopen kwartalen komt vooral op het conto van de woningnieuwbouw. Dankzij stijgende lonen en een licht gedaalde rente zijn meer consumenten in staat om een hypotheek te verkrijgen, wat de vraag stimuleert. In het eerste kwartaal van 2025 trok de productie aan, na een moeizame start van 2024 waarin de sector met een krimp van bijna 3% kampte.

Voor de korte termijn houdt ING het herstel bescheiden: een groei van 1,5% in 2025 en 2% in 2026. Maar zelfs die voorzichtige cijfers zorgen al voor wat opluchting bij bouwers, vooral vergeleken met de dip in het jaar ervoor.

Minder faillissementen en terugkerend vertrouwen

De lichte opleving van de bouwproductie werkt ook door in het aantal faillissementen. Begin 2025 is het aantal failliete bouwbedrijven afgenomen. In 2024 was de schade vooral voelbaar in de gespecialiseerde bouw, zoals de installatiebranche voor zonnepanelen. Toch verkeert het gros van de bouwbedrijven financieel in stabiel vaarwater, aldus ING.

Dat weerspiegelt zich ook in het ondernemersvertrouwen. Waar begin 2024 het sentiment nog bijna negatief was, is er inmiddels een positieve trend zichtbaar. Aannemers kijken met meer vertrouwen naar de orderportefeuilles en zijn opnieuw bereid personeel aan te nemen – een ontwikkeling die cruciaal is in een krappe arbeidsmarkt.

Stijgende loonkosten leiden tot hogere verkoopprijzen

Opvallend is dat een groeiend aantal bouwbedrijven van plan is om hun verkoopprijzen te verhogen. In juni 2025 gaf ongeveer een derde van de bouwers aan prijsstijgingen te willen doorvoeren. Dat komt niet zozeer door hogere materiaalkosten – die blijven stabiel – maar vooral door de stijgende loonkosten.

Zolang de vraag naar woningen hoog blijft, lijkt er voldoende ruimte om deze prijsstijgingen daadwerkelijk door te berekenen. Een ontwikkeling die extra relevant is voor ontwikkelaars en beleggers die hun projectrendementen scherp in de gaten houden.

Bron: cobouw.nl