Amsterdamse woningmarkt niet langer oververhit: kopers krijgen meer te kiezen
30 juni 2025
Afkoeling door verkoopgolf van beleggersappartementen
De Amsterdamse woningmarkt laat voor het eerst in jaren tekenen van afkoeling zien. Waar eerder kopers in de rij stonden voor bijna elk appartement, is het beeld nu duidelijk anders. Door de massale verkoop van woningen door particuliere vastgoedbeleggers groeit het aanbod flink. Dit zorgt ervoor dat kopers kritischer worden en niet meer blindelings overbieden op alles wat te koop staat.
Volgens makelaars is vooral het segment tussen de 350.000 en 550.000 euro opvallend goed gevuld. Dit waren voorheen juist de woningen waarvoor menig starter of jonge doorstromer diep in de buidel moest tasten. Nu zijn er ineens veel meer opties, en dat is in jaren niet meer voorgekomen.
Funda en makelaars zien stijging in het woningaanbod
De cijfers van woningwebsite Funda onderstrepen deze trend. In het lopende tweede kwartaal zijn er al 4751 nieuwe appartementen in Amsterdam te koop gezet. Dit betekent een stijging van bijna 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Funda is dit het hoogste aantal sinds zeker vier jaar.
Makelaars uit de hoofdstad merken dat het aantal bezichtigingen per woning afneemt. Sommige woningen blijven langer op de markt en prijsverlagingen worden steeds minder uitzonderlijk. Toch blijft de vraag op een hoog niveau, al is het koopproces voor veel mensen nu wat minder gehaast.
Amsterdam als voorloper voor landelijke woningmarkten
Traditiegetrouw wordt Amsterdam gezien als een graadmeter voor de rest van Nederland. Na de financiële crisis stegen hier als eerste de huizenprijzen weer, en ook de recente prijsdalingen begonnen in de hoofdstad.
Of Amsterdam ook nu weer het voorland is voor de rest van het land, is nog de vraag. De huidige stijging van het woningaanbod komt vooral door de zogenaamde uitpondgolf: particuliere beleggers die hun huurappartementen verkopen aan particulieren. De strengere fiscale regels en huurbeperkingen maken het voor deze beleggers steeds minder aantrekkelijk om hun woningen te blijven verhuren.
In andere grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht zien makelaars wel een toename van het woningaanbod, maar lang niet in dezelfde mate als in Amsterdam. Dit heeft onder andere te maken met de nog altijd hoge huizenprijzen in de hoofdstad, waardoor niet elke starter of huurder direct kan instappen.
Grillige markt met grote verschillen tussen woningen
Wat verder opvalt, is de enorme variatie binnen de Amsterdamse woningmarkt zelf. Woningen met een goede ligging, hoog energielabel en aantrekkelijke buitenruimte trekken nog steeds veel geïnteresseerden. Hier ontstaan nog altijd biedingsrondes met meerdere partijen.
Maar voor minder gewilde woningen is het beeld compleet anders. Makelaars vertellen dat sommige appartementen nu veel langer te koop staan. In bepaalde gevallen is er zelfs helemaal geen interesse. Zo vertelt een makelaar over een appartement van vier ton in Osdorp dat nog gerenoveerd moet worden: er kwam simpelweg niemand kijken.
Prijsstrategie wordt belangrijker
Door deze veranderende markt adviseren makelaars om woningen met een aantrekkelijke vraagprijs in de markt te zetten. Veel kopers gaan er nog steeds van uit dat ze moeten overbieden, waardoor een lage vraagprijs kan helpen om toch interesse los te krijgen. In sommige gevallen leidt dit alsnog tot een goed bod, al is het vaak niet meer van hetzelfde kaliber als een paar jaar geleden.
De verwachting is dat het aanbod in Amsterdam voorlopig nog zal blijven groeien. Vooral als de laatste tijdelijke huurcontracten in de komende jaren aflopen, kan dit voor nog meer woningen op de markt zorgen. Voor wie zich bezighoudt met vastgoed biedt deze nieuwe dynamiek in ieder geval volop kansen om scherp in te kopen of juist goed te verkopen.
Bron: fd.nl