Een belangrijk onderdeel in de doelstelling van een business case is het vaststellen van de levensvatbaarheid van een project. Naast het verkrijgen van de benodigde vergunningen en medewerking van stakeholders, betreft dit vooral de economische haalbaarheid ervan. De financieringsstructuur en voorwaarden spelen hierin een dominante rol.
Wat zijn de financieringsmogelijkheden van een projectvoorstel? Uit de theorie kennen we vanouds een projectfinancieringsstrategie waarin per fase de inbreng van eigen vermogen, mezzanine financiering en hoofdlening wordt gepland in kosten en tijd.
Maar daar blijft het niet bij in de wereld van de projectfinanciering. Door de wijzigingen in de markt sinds de kredietcrisis van 2008 tot 2013 is een zoektocht ontstaan naar andere financieringsvormen. Dit heeft geleid tot het toepassen van co-financieringen, forward funding en bijzondere vormen zoals crowdfunding en duurzame financieringsmogelijkheden.
Inhoud van de cursus Vastgoedfinanciering
In deze module worden eerst de basisbeginselen van financiering, nut, noodzaak en risico’s behandeld. Daarna zoomen we in op zowel de traditionele vastgoedfinanciering alsook in hoofdlijnen de kansen en risico’s van deze en nieuwe financieringsvormen. Na deze twee dagdelen wordt de cursisten gevraagd voor hun eigen casus een financieringsplan op hoofdlijnen te maken.
Leerdoelen
- De cursist is bekend met de financieringsmogelijkheden voor vastgoedprojecten
- De cursist weet de kansen en risico’s van financieringsvormen te beschrijven
- De cursist kan een financieringsvoorstel op hoofdlijnen opstellen
Beoordeeld met een 8,6
De cursus Vastgoedfinanciering is onderdeel van de opleiding Business Case voor Vastgoedontwikkeling & Projectontwikkeling, deze opleiding wordt door onze deelnemers beoordeeld met gemiddeld een 8,6.
Meer weten over deze cursus?
Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend de brochure.
Deze module is onderdeel van
Niveau | Hbo/wo |
Aantal lessen | 15 Lesdagen |
Prijs | €8995,- excl. BTW |
Docenten

Christiaan Wagenaar
Christiaan’s eerste studie was HEAO-MER in Rotterdam. Zijn eerste banen waren in de IT, bij Exact software en daarna IBM voor een traineeship. Toen is Christiaan overgestapt naar het bankwezen en voor ABN AMRO gaan werken als particulier adviseur voor vermogenden. In deze periode is Christiaan begonnen met een deeltijdstudie fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit welke na 5 jaar succesvol werd afgerond. Tijdens de afronding van fiscaal recht is hij naar de ABN AMRO dochter HBU (Hollandsche Bank-Unie) gegaan alwaar hij via Special Products (fiscale financieringsstructuren) bij het zakelijk kredietverlening werkzaam werd. Bij HBU was hij verantwoordelijk voor de scheepvaart portefeuille toen Deutsche Bank HBU overnam. Binnen Deutsche Bank werd de overstap gemaakt naar de nieuwe opgerichte Lending afdeling Structured Finance – waar hij dan nog 12 jaar werkzaam bleef in meerdere sectoren, maar met de focus op Rotterdamsche bedrijven en vastgoed. De laatste jaren was Christiaan samen met een team binnen Deutsche Bank in Nederland verantwoordelijk voor een grote portefeuille aan stevige vastgoed deals waar het accent lag op groei van die portefeuille.