Waarom meer bouwen de woningprijzen niet omlaag brengt

30 juni 2025

De hardnekkige mythe van de wooncrisis

Er rust vaak een vloek op mega bouwprojectenHet klinkt zo logisch: meer huizen bouwen zou de woningprijzen omlaag moeten brengen. Toch is dat volgens econoom Coen Teulings een hardnekkige misvatting. In een scherpe analyse stelt hij dat er in Nederland geen echte woningcrisis is, maar dat hoge woonlasten simpelweg het gevolg zijn van schaarste aan ruimte en hoge bouwkosten. Vooral in populaire steden als Amsterdam en Utrecht is dat goed zichtbaar.

Volgens Teulings zijn de politieke beloften om wonen betaalbaar te maken onrealistisch. Ze ondermijnen het vertrouwen in de overheid, omdat ze verwachtingen wekken die vrijwel zeker niet kunnen worden waargemaakt.

Waarom meer bouwen niet automatisch helpt

Een blik op de goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland maakt het volgens Teulings duidelijk. In steden als Almelo en delen van Groningen liggen de huizenprijzen zo laag dat bouwen daar zonder overheidssubsidie financieel niet haalbaar is. Aan de andere kant van het spectrum zien we juist steden als Amsterdam, waar de vraag enorm is, maar de bouwruimte en grond schaars.

Zelfs als er rond Amsterdam gebouwd wordt, drukt dat nauwelijks de prijzen in het centrum. Hoe groter en aantrekkelijker de stad, hoe meer mensen bereid zijn de hoofdprijs te betalen voor een plek dicht bij voorzieningen en werkgelegenheid.

Schaarste en populariteit bepalen de prijs

Volgens Teulings is de hoge woningprijs vooral een afspiegeling van de aantrekkingskracht van de stad. Mensen willen er wonen vanwege het aanbod van banen, horeca, cultuur en onderwijs. De keerzijde daarvan is dat woningen kleiner worden en de woonlasten per vierkante meter stijgen. Dat is geen marktprobleem, maar een logische economische uitkomst van vraag en aanbod.

Ook bouwen aan de stadsrand lost de prijsdruk in het centrum niet op. Hoe groter de stad, hoe meer voorzieningen, en dat trekt juist weer meer mensen aan. Dit versterkt het prijsniveau verder.

Wat kan er wél aan de woningmarkt worden gedaan?

Volgens Teulings ligt de oplossing niet in grootschalige bouwsubsidies of onrealistische prijsmaatregelen. De overheid heeft simpelweg niet het budget, zeker niet nu er forse defensie-uitgaven aankomen vanwege internationale verplichtingen.

Wel ziet hij ruimte voor kleinere ingrepen. Zo pleit hij voor het bouwen van kleinere woningen in stedelijke gebieden en voor het beëindigen van de vrijwel gratis parkeervoorzieningen bij woningen in de stad. Door parkeerplaatsen los te koppelen van woningen kunnen mensen zonder auto profiteren van lagere woonlasten.

Een ongemakkelijke boodschap voor de politiek

De conclusie van Teulings is helder: de markt faalt niet, maar rekent simpelweg de werkelijke kosten door. Meer bouwen zonder substantiële belastingsteun zal wonen in Nederland niet goedkoper maken. Politici die het tegendeel beloven, lopen het risico het vertrouwen van burgers verder te ondermijnen.

Bron: nrc.nl