Aantal bouwvergunningen daalt opnieuw: woningbouw raakt verder in de knel
30 juni 2025
Minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2025
De neerwaartse trend in het aantal bouwvergunningen voor woningen zet zich ook in 2025 door. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden er vergunningen afgegeven voor de bouw van slechts 33.000 woningen. Ter vergelijking: in dezelfde periode van 2024 ging het nog om 38.000 vergunningen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Omdat het gemiddeld zo’n twee jaar duurt voordat een vergunde woning daadwerkelijk wordt opgeleverd, geven deze cijfers nu al een somber beeld van de woningbouwproductie voor 2027. Vorig jaar bleef het aantal gerealiseerde woningen steken op ongeveer 82.000, terwijl de landelijke ambitie nog altijd op 100.000 nieuwe woningen per jaar ligt.
Toename van ingetrokken bouwvergunningen
Een nieuw element in de cijfers van het CBS is het aantal ingetrokken bouwvergunningen. Dit jaar zijn in de eerste vijf maanden vergunningen voor ruim 1700 nieuwbouwwoningen ingetrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog maar 900. Iedere ingetrokken vergunning betekent één woning minder op de toekomstige woningmarkt, waardoor het behalen van de bouwdoelstellingen nog verder uit zicht raakt.
Ook het aantal vergunningen voor het toevoegen van woningen aan bestaande gebouwen, bijvoorbeeld via woningsplitsing, laat een daling zien. In de eerste vijf maanden van 2024 waren er nog 6500 van zulke vergunningen, dit jaar bleef de teller steken op 5000.
Onzeker investeringsklimaat beïnvloedt woningbouwproductie
Het CBS geeft geen officiële verklaring voor de teruglopende vergunningverlening en de stijging van het aantal intrekkingen. Wel meldde een woordvoerder eerder dit jaar dat er minder aanvragen van projectontwikkelaars binnenkomen. Volgens veel bouwbedrijven en marktpartijen heeft dit te maken met het onzekere investeringsklimaat in Nederland.
De politieke besluitvorming in Den Haag speelt daarin een belangrijke rol. Bouwers wijzen op de onduidelijkheid rond huurregulering, vooral in het middenhuursegment. Het recente besluit van de Tweede Kamer om versoepelingen in die regelgeving van tafel te vegen, lijkt die onzekerheid verder te vergroten. Dit maakt Nederland minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Volgens vastgoedadviseur Capital Value werd er in het eerste kwartaal van 2025 zelfs helemaal niet geïnvesteerd door buitenlandse partijen in Nederlandse woningbouwprojecten.
Grote regionale verschillen in bouwvergunningen
De daling van het aantal bouwvergunningen is niet overal even sterk. In de regio Groot-Rijnmond, met Rotterdam als belangrijkste centrum, werden dit jaar tot nu toe de meeste vergunningen afgegeven: 4900. Daarna volgen Groot-Amsterdam met 3400, Utrecht met 2900, Zuidoost-Noord-Brabant met 1700 en de Veluwe met 1500 vergunningen.
Aan de andere kant van het spectrum zitten regio’s als Zuidwest-Friesland en Gooi en Vechtstreek, waar elk minder dan honderd woningen een bouwvergunning kregen. Daarmee wordt duidelijk dat de regionale verschillen groot zijn en sommige delen van Nederland nog maar nauwelijks bijdragen aan de oplossing van het woningtekort.
Bron: fd.nl