Heijmans start bouwopleiding voor statushouders met roc

26 juni 2025

Leer-werktraject voor nieuwkomers in de bouwsector

Bouwbedrijf Heijmans zet een nieuwe stap om het personeelstekort in de bouw aan te pakken. Samen met het Koning Willem I College in Den Bosch start het bedrijf een speciaal leer-werktraject voor statushouders. Na de zomervakantie begint de eerste groep deelnemers aan dit traject, waarin zij tegelijkertijd werken en leren.

De opleiding duurt tien weken en biedt naast vakkennis ook aandacht voor de Nederlandse taal en werkcultuur. Veiligheid op de bouwplaats staat uiteraard ook op het programma. Tijdens hun werk bij Heijmans worden de deelnemers begeleid door een persoonlijke coach.

Structurele instroom van nieuwe medewerkers

Heijmans heeft aangekondigd dat er drie keer per jaar een nieuwe groep van acht tot twaalf statushouders start met het traject. Op dit moment werken er al 63 statushouders bij het bouwbedrijf. Het gaat voornamelijk om hoger opgeleiden uit landen als Syrië, Jemen en Turkije. Zij vervullen uiteenlopende functies binnen het bedrijf, van werkvoorbereider en technisch tekenaar tot rollen op de financiële administratie.

Volgens programmamanager Rens Wulms is het belangrijk dat het personeelsbestand van Heijmans een afspiegeling vormt van de samenleving. Tegelijkertijd speelt de grote krapte op de arbeidsmarkt in de bouw ook een rol. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 80 procent van de bouwondernemers last heeft van personeelstekorten. Bij een derde van hen leidt dit zelfs tot beperking van de productiecapaciteit.

Geen traditionele bouwfuncties maar ondersteunende rollen

De statushouders worden meestal niet ingezet als timmerman of metselaar. In plaats daarvan vervullen zij functies die gericht zijn op voorbereiding, organisatie en ondersteuning binnen het bouwproces. Een mooi voorbeeld: een van de statushouders coördineert inmiddels zelf de instroom van nieuwe collega’s op de HR-afdeling.

Heijmans wil het initiatief verder uitbreiden en werkt daarvoor graag samen met andere bouwbedrijven in Nederland. Ook de werving van statushouders krijgt extra aandacht. Deze gebeurt voornamelijk via gemeenten, die statushouders koppelen aan woonruimte zodra zij een verblijfsvergunning krijgen.

Begeleiding en interculturele communicatie

De statushouders die aan het traject deelnemen, hebben meestal hun inburgeringscursus al achter de rug. Binnen Heijmans krijgen zij begeleiding van collega’s, die daarbij zelf weer ondersteuning krijgen van specialisten op het gebied van interculturele communicatie. Hiermee hoopt het bouwbedrijf een duurzame en succesvolle integratie op de werkvloer te realiseren.

Bron: fd.nl