Obesitas kost bedrijven miljarden per jaar

6 mei 2025

Obesitas tikt hard aan in bouwsector

Wooncoöperaties moeten de woningbouw in Nederland helpen vlot trekkenEen zieke medewerker kost al snel duizenden euro’s, en in de bouwsector ligt het ziekteverzuim rond de 5 procent. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw is een ongezonde leefstijl daar vaak de oorzaak van. Maar de werkelijke kosten lopen veel verder op. De Universiteit van Maastricht becijferde dat overgewicht en obesitas Nederland jaarlijks maar liefst 79 miljard euro kosten. Dat komt neer op €11.500 per persoon, vooral door medische uitgaven en verminderde arbeidsparticipatie.

Met de helft van de Nederlanders inmiddels te zwaar – en dat percentage stijgt volgens het RIVM naar 64% in 2050 – is dit meer dan een gezondheidsprobleem. Het is een economische tijdbom, waar bedrijven direct mee te maken hebben. Vooral in sectoren als de bouw, waar fysieke inzet cruciaal is.

Vitaliteitsprogramma’s winnen terrein op de werkvloer

Steeds meer bedrijven zetten gezondheid hoger op de agenda. Onderzoek van Acture laat zien dat 37 procent van de werkgevers inmiddels investeert in vitaliteitsprogramma’s. Denk aan sportschoolabonnementen, gezondere kantines en initiatieven rondom balans tussen werk en privé.

En dat werkt. Werknemers die meedoen aan zo’n programma voelen zich fysiek en mentaal fitter, hebben meer energie en blijken zelfs vaker ambassadeur van hun werkgever. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dat geen overbodige luxe. Opvallend is dat financiële stimulansen, zoals vergoeding van kosten, deelname aan gezondheidsprogramma’s flink verhogen.

Een saladebar in de betonwereld

Bij betonbedrijf Arte in Helmond is vitaliteit geen bijzaak, maar speerpunt. HR-manager Monique Boetzkes kreeg van haar directie carte blanche om met het thema aan de slag te gaan. Dat resulteerde in een structurele aanpak, met als basis een Preventief Medisch Onderzoek. Gewicht, bloeddruk, glucosewaarden en leefstijl worden om de drie jaar gemeten.

De maatregelen zijn zichtbaar én voelbaar: er kwam een wandel-app, sportabonnementen, wandelend overleg, een leefstijlcoach, én een opvallend populaire saladebar in de kantine. Gezonde lunches zijn gratis, terwijl ongezonde keuzes bewust een prijskaartje hebben gekregen. De friteuse? Die is definitief naar de schroothoop verdwenen.

Gezond beleid begint klein

Boetzkes benadrukt dat niets verplicht is, maar wel slim en geleidelijk is ingevoerd. Zelfs een vegetarische week maakt nu deel uit van het jaarlijkse programma. Het resultaat is geen spreadsheet vol KPI’s, maar een organisatie waarin gezondheid vanzelfsprekend is geworden. “We meten het niet. Gezondheid is bij ons gewoon de basis,” zegt ze.

Verleiden werkt beter dan verbieden

Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’, weet uit eigen ervaring hoe zwaar de strijd tegen obesitas kan zijn. Zelf woog hij ooit 125 kilo en was hij ernstig ziek. Nu reist hij het land door met zijn verhaal en pleit hij voor bewustwording en actie. Volgens hem ligt de sleutel bij werkgevers: zij kunnen het verschil maken door voorwaarden te scheppen waarin gezonde keuzes makkelijker worden.

En dat is nodig, want ongezond voedsel ligt overal op de loer – zelfs bij de bouwmarkt. “Obesitas is geen ziekte, maar een maatschappelijk probleem,” zegt Tilburgs. Wie verandering wil, moet dus niet alleen praten over cijfers, maar vooral ook zelf het goede voorbeeld geven.

Bron: cobouw.nl