Adviescommissie wil meer ruimte voor woningbouw op en rond water

7 april 2025

Bouwen in de uiterwaarden? Stoer zegt: doen

De strijd tegen het stijgende water met drijvende stedenAls het aan adviesgroep Stoer ligt, moet de overheid snel af van het verbod op bouwen in uiterwaarden. In een tussentijds rapport adviseert de commissie om woningbouw toe te staan op en rond het water, met onder andere drijvende woningen in het IJssel- en Markermeergebied. Volgens Stoer levert het versoepelen van regels duizenden extra woningen op én flinke kostenbesparingen.

De groep, voluit de adviesgroep Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving, is ingesteld door minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB). Met het advies moet de woningbouwopgave sneller, goedkoper en flexibeler worden aangepakt. Alleen al het vereenvoudigen van het Bouwbesluit kan volgens voorzitter Friso de Zeeuw €30.000 per woning besparen.

Drijvende woonwijken als oplossing voor ruimtegebrek

De roep om bouwen in uiterwaarden is opvallend, zeker nu er sinds 1 februari een landelijk verbod geldt op niet-riviergebonden bouw langs rivieren. Dit om overbelasting van de waterhuishouding te voorkomen. Wel zijn er uitzonderingen gemaakt voor 22 locaties waar plannen al ver gevorderd waren. Nieuwe initiatieven vielen sindsdien buiten de boot.

Toch ziet Stoer kansen. De commissie pleit voor drijvend wonen in uiterwaarden én voor zogeheten waterrobuuste woningbouw langs randen van grote wateren zoals het Markermeer, Gooimeer en Eemmeer. Volgens De Zeeuw gaat het om maximaal 1% van de nationale zoetwaterbuffer. “Het is geen vrijbrief voor ongebreidelde bouw, maar een realistische belangenafweging,” aldus de voorzitter.

Geluidseisen rond Schiphol bemoeilijken bouw

Een ander knelpunt dat Stoer aanstipt, is de stapeling van geluidsregels rond Schiphol. Door recente veranderingen in rekenmethodes moeten gemeenten extra motiveren waarom woningbouw op bepaalde plekken toch verantwoord is. Dit belemmert de realisatie van tienduizenden woningen, stelt de commissie.

Het voorstel: vereenvoudig de regelgeving, zodat het geluid van vliegverkeer niet dubbelop wordt meegewogen. Dat zou volgens Stoer 60.000 tot 80.000 woningen in de regio Schiphol weer haalbaar kunnen maken.

Flexibeler omgaan met het Bouwbesluit

Ook stelt de commissie voor om gemeenten meer vrijheid te geven bij het afwijken van het Bouwbesluit, bijvoorbeeld bij lagere plafonds of steilere trappen. Op die manier kan lokaal maatwerk worden geleverd zonder lange toestemmingsprocedures vooraf. Dit zou het bouwen in kleinere gemeenten of binnen complexe binnenstedelijke locaties vereenvoudigen.

Daarnaast pleit Stoer voor heldere spelregels in het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving, zodat duidelijk is wanneer en hoe van de standaarden mag worden afgeweken.

Meer aanbevelingen op komst

De tussentijdse adviezen zijn een voorproefje op het volledige rapport dat voor de zomer verschijnt. Daarin volgen ook voorstellen over stikstofregels, netcongestie en natuurbescherming.

Maar één ding is nu al helder: wie écht vaart wil maken met de woningbouw, zal ook moeten durven kijken naar regels die ooit logisch leken, maar in de huidige context vooral in de weg staan.

Bron: fd.nl