De overheid moet haast maken met het ‘Een leven lang leren’ beleid
4 augustus 2020
De coronacrisis gaat er waarschijnlijk flink in hakken in sommige sectoren. Er wordt rekening mee gehouden dat het aantal werklozen nog flink zal stijgen, zeker als de nu lopende overheidssteun wordt afgebouwd en stopgezet. Dit maakt het weer urgent om aandacht te geven aan hoe mensen met hun loopbaan omgaan. Een leven lang Leren en doorontwikkelen moet de norm worden. Om ervoor te zorgen dat Nederland na de coronapandemie snel opkrabbelt uit de crisis moeten werknemers worden gestimuleerd om een belangrijke bijdrage te leveren aan hun toekomst.
Werkzekerheid moet blijken uit vaardigheden, niet uit een vast contract
Het devies voor de werkenden moet zijn dat ze aan hun vaardigheden, hun skills werken. Aan een vast contract heb je immers weinig als je werkgever failliet gaat. Wel aan vaardigheden die voor andere werkgevers interessant zijn. Want daarmee kun je sneller een nieuwe baan vinden. Daarom moet Een leven lang Leren nu echt handen en voeten gaan krijgen, zeggen deskundigen. Het Platform voor de Toekomst van Arbeid wil handvaten aanreiken waarmee het volgende regeerakkoord kan worden opgesteld als het gaat om het stimuleren en waarborgen van arbeid in Nederland.
Overheidsbijdrage voor scholing
Het Platform stelt voor om alle volwassenen een ‘ontwikkelbudget’ te geven waarmee ze scholing kunnen financieren. Hoe korter iemand tijdens zijn jeugd en jongvolwassenheid scholing heeft gevolgd, hoe hoger de bijdrage van de overheid. Op die manier moeten volwassenen ‘weerbaarder’ worden op de arbeidsmarkt. Ze vergroten hun kansen door meer kennis en vaardigheden. Natuurlijk moeten mensen zelf ook investeren. Er wordt gedacht aan een investering van een half procent van de loonsom die wordt ingehouden om op de rekening voor Een Leven lang Leren te worden gestort.
Lering trekken van de levensloopregeling
Het kabinet trekt lering uit de gang van zaken rond de levensloopregeling. Die werd onder meer in het leven geroepen om verlof te kunnen opnemen om te kunnen leren. Maar dat gebeurde niet. Degenen die voor de levensloopregeling spaarden gebruikten het geld om eerder te kunnen stoppen met werken. Die fout mag niet nog een keer worden gemaakt, aldus de deskundigen. Naar aankleding van de coronacrisis trekt het kabinet alvast 50 miljoen euro uit om mensen te ondersteunen met bij- en omscholing die als gevolg van de coronacrisis hun baan hebben verloren.
Bron: Het Financieele Dagblad