Kabinet start landelijke aanpak funderingsproblemen

10 juli 2025

Landelijke aanpak funderingsschade komt op gang

Na jaren van waarschuwingen en rapporten komt er eindelijk beweging in het dossier funderingsproblemen. Het kabinet heeft aangekondigd meer regie te nemen bij een landelijke aanpak. Met 56 miljoen euro wordt in de komende drie jaar onder meer geïnvesteerd in kennis, innovatie en het in kaart brengen van schadegevallen in heel Nederland.

Daarnaast gaat er 20 miljoen euro extra naar het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, dat goedkope leningen verstrekt aan huiseigenaren. Nieuw is dat nu alle Nederlanders toegang hebben tot dit fonds – eerder was dat alleen voor inwoners van aangesloten gemeenten het geval.

Van paalrot tot inklinkende klei

Funderingsproblemen zijn al lang geen Randstedelijk probleem meer. Gemeenten als Rotterdam, Haarlem en Zaandam kampen al jaren met paalrot en palenpest, veroorzaakt door onder andere lage grondwaterstanden of bacteriële aantasting van houten funderingen. Door klimaatverandering en veranderende bodemgesteldheid zien nu ook woningen op klei- en zandgronden schade ontstaan. Inklinking, droogte en hevige neerslag eisen hun tol.

Een rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur schat dat binnen tien jaar zo’n 425.000 gebouwen funderingsschade krijgen. In 25 jaar loopt dat aantal op naar 780.000. Van die gebouwen moeten er naar verwachting 25.000 volledig worden gerenoveerd of gesloopt.

Wie betaalt de rekening?

Ondanks de omvang van het probleem blijft financiële steun vanuit het Rijk voorlopig beperkt. De kosten voor funderingsherstel kunnen oplopen tot gemiddeld €100.000 per woning. Juridisch ligt de verantwoordelijkheid meestal bij de eigenaar, zelfs als schade is ontstaan door gemeentelijke werkzaamheden of grondwateronttrekking.

Volgens bouwrechtadvocaat Remco Smith is het kabinet met deze stap verder dan voorheen, maar blijft het bedrag symbolisch. Hij ziet in de bijbehorende beleidsbrief en rapporten tenminste erkenning van het probleem én ruimte voor juridische vereenvoudiging. Snellere geschilbeslechting en innovatief herstel kunnen veel opleveren.

Weinig uitvoerders, veel werk te doen

De sector voor funderingsherstel is klein en specialistisch. Jaarlijks worden in Nederland slechts ongeveer duizend funderingen hersteld, terwijl het aantal schadegevallen exponentieel stijgt. Ministers Keijzer en Tieman willen daarom inzetten op versnelling en innovatie. In steden als Rotterdam wordt al geëxperimenteerd met irrigatiesystemen bij rioolvervanging, om paalrot af te remmen.

Toch blijven de reacties gemengd. Met name in Friesland, waar in de veenweidegebieden duizenden woningen kwetsbaar zijn door verlaging van het grondwaterpeil, is teleurstelling hoorbaar. De provincie en het waterschap hebben al eigen regelingen, maar hopen op meer landelijke steun. Gedeputeerde Friso Douwstra noemt de impact op inwoners enorm, en had liever gezien dat het Rijk hierin echt het voortouw nam.

Bron: cobouw.nl