Cybercriminaliteit in de bouwsector neemt toe

10 juli 2025

Toename in cyberaanvallen op bouwsector zichtbaar

Het aantal cyberaanvallen op bedrijven in de bouwsector is in 2024 verder gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse datalekkenrapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), aangevuld met gegevens die Cobouw opvroeg. In totaal deden 57 bouwbedrijven melding van een datalek als gevolg van een aanval, zoals phishing, gijzelsoftware of een hack. Dat zijn er tien meer dan in 2023.

Hoewel de bouw het nog altijd beter doet dan sectoren als zorg en financiën, neemt de dreiging toe. De opmars van nieuwe technologieën – met name AI – maakt het voor criminelen makkelijker om geloofwaardige phishingmails te maken. Eén klik op de verkeerde link kan al voldoende zijn om volledige netwerken plat te leggen of gevoelige informatie buit te maken.

Beveiliging in de bouw blijft achter

De bouw is minder aantrekkelijk voor datadieven dan bijvoorbeeld banken of ziekenhuizen, maar dat betekent niet dat de risico’s laag zijn. De impact van een succesvolle aanval kan groot zijn. Branchevereniging Bouwend Nederland wijst erop dat de voorbeelden van gehackte bouwbedrijven – zoals Hoppenbrouwers en de Coen Hagedoorn Bouwgroep – aantonen hoe ontwrichtend een aanval kan zijn. Denk aan stilgevallen processen, dataverlies of reputatieschade.

Toch ontbreekt het nog bij veel bouwbedrijven aan een solide beveiligingsbeleid. Uit onderzoek van de AP blijkt dat een derde van de getroffen organisaties überhaupt geen cyberbeleid had. Nog eens 40 procent gaf aan dat beleid wel te hebben, maar dat het onvoldoende werd nageleefd of gecontroleerd. En dat terwijl de gemiddelde schade per aanval werd geschat op bijna €104.000.

Digitalisering vraagt om digitale weerbaarheid

Ondanks jarenlange waarschuwingen vanuit de sector blijven veel bedrijven achter op het gebied van cybersecurity. De Cybersecuritymonitor van het CBS laat zien dat 13 procent van de bouwbedrijven met twee of meer medewerkers nog helemaal geen maatregelen heeft getroffen. Alleen de horeca en de vastgoedsector scoren slechter.

In een sector die steeds verder digitaliseert – met BIM-modellen, slimme gebouwbeheersystemen en digitale projectcommunicatie – wordt digitale weerbaarheid cruciaal. Niet alleen om financiële schade te beperken, maar ook om de continuïteit van bouwprojecten te waarborgen.

Bron: cobouw.nl