Kabinet verruimt leningfonds voor sanering asbestdaken

12 mei 2025

Meer huiseigenaren krijgen toegang tot leningen voor asbestsanering

Het kabinet wil vaart maken met het verwijderen van asbestdaken in Nederland en maakt daarom het saneringsfonds toegankelijker voor huiseigenaren. Staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) heeft aangekondigd dat de resterende €9 miljoen uit het fonds nu ook beschikbaar komt voor particuliere eigenaren. Met een nieuwe 50-50 verdeling van de lasten tussen rijk en gemeenten hoopt hij meer lokale overheden te overtuigen om aan te sluiten.

Tot nu toe was het animo voor het fonds bijzonder laag. Sinds 2021 zijn er slechts twaalf leningen verstrekt. De afwezigheid van een asbestverbod sinds 2019 en de hoge kosten voor gemeenten maakten deelname onaantrekkelijk. Gevolg: de saneringsgolf waar ooit op werd gehoopt, is nooit op gang gekomen.

De noodzaak blijft, de uitvoering hapert

Hoewel woningcorporaties in het verleden al veel asbestdaken hebben vervangen, blijft er nog steeds 30 tot 40 miljoen vierkante meter asbestdak in Nederland liggen. Sinds het schrappen van het landelijke verbod is de jaarlijkse sanering sterk afgenomen, van 18 miljoen naar minder dan 5 miljoen vierkante meter in 2024.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN) adviseerde dan ook om de kosten eerlijker te verdelen. Gemeenten als Drenthe, Gelderland, Overijssel en Lelystad zijn momenteel de enige die deelnemen, maar met de voorgestelde wijzigingen moet dat aantal groeien.

Bedrijven voorlopig buiten het fonds

Ondanks het feit dat een groot deel van de asbestoppervlakte zich op bedrijfsdaken bevindt, wil de staatssecretaris bedrijven voorlopig niet laten deelnemen aan het fonds. De financiële middelen zijn simpelweg niet toereikend voor zo’n uitbreiding. Gemeentes blijven dus vooral aangewezen op het mobiliseren van particuliere huiseigenaren.

Almere pakt het zelf aan met eigen asbestproject

Sommige gemeenten wachten niet op landelijke steun. In Almere is de gemeente samen met Haaxman Milieutechniek gestart met een eigen saneringsproject. Bewoners kunnen hun schuur- of garagedak gratis laten vervangen, volledig bekostigd door de gemeente.

Wethouder Alexander Sprong wil binnen twee jaar alle circa 1.000 resterende asbestdaken in de stad verwijderd hebben. “Asbestdaken zijn de grootste resterende bron van asbestvezels in het milieu. Daarom zetten we stevig in op de sanering van ook de kleinere daken.”

Bron: cobouw.nl