Stijging erfpacht in Amsterdam is ‘redelijk noch billijk’ volgens de AWEV

11 november 2019

De Amsterdamse Woon- en Erfpachtvereniging (AWEV) is niet te spreken over het gewijzigde beleid van de gemeente Amsterdam aangaande de berekening van de erfpacht. Tot voor enkele jaren werd deze berekend op basis van zo’n 10 tot 13 procent van de WOZ-waarde van de woning. Maar Amsterdam incasseert nu tot wel 30% van de WOZ-waarde, een forse stijging die volgens de vereniging ‘redelijk noch billijk’ is

Bewoners kunnen kiezen hoe ze de erfpacht betalen

Inwoners van Amsterdam voor wie de erfpacht geldt kunnen kiezen hoe ze deze willen betalen. De erfpacht kan worden afgekocht, dit bedrag kan worden meegefinancierd in de hypotheek. Dat laatste is gunstig, vanwege de lage rentestanden van dit moment. Voor een hypotheek waarvan de rente wordt vastgezet betaalt een huiseigenaar gemiddeld 2% rente. Een andere optie is ‘eeuwigdurende’ canon. Een grote groep huiseigenaren kan tot 1 januari 2020 profiteren van de oude woonquotes. Dit is dus een veel lagere berekening van de erfpacht.

Stijging erfpacht in Amsterdam is redelijk noch billijk volgens de AWEV

Gemeente zet huiseigenaren onder druk

De gemeente Amsterdam geeft huiseigenaren een verkeerd beeld door te suggereren dat de canon variant de beste optie is. Maar hiervoor betaalt de huiseigenaar een hogere rentevergoeding, die kan oplopen tot 4,5%. De tijdsdruk die de gemeente Amsterdam nu oplegt is zeer onbillijk volgens de AWEV. Zij pleiten ervoor om pas bij verkoop van de woning de eigenaar een keuze te laten maken over de manier waarop de erfpacht betaald gaat worden. Deze kan hierover dan overleggen met de hypotheekadviseur en zich goed laten adviseren over voor- en nadelen van de verschillende opties. Daarnaast pleit de vereniging voor onafhankelijk onderzoek naar de gemeentelijke prijsstelling. Het gaat hierbij om miljarden, dus alle reden om hier eerst goed naar te kijken.

Bron: Het Financieele Dagblad