De markt voor vakantiewoningen groeit spectaculair

5 december 2019

Een vakantiewoning op de Veluwe of een andere fijne plek in Nederland, steeds meer Nederlanders verkeren in deze luxe. De verkoop van vakantiewoningen heeft dan ook de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ook worden vakantiehuisjes steeds luxer, ze zijn vaak groter dan een huis of appartement in de Randstad en desondanks prima betaalbaar. Eén op de vijf vakantiewoningen in Nederland is groter dan 100 vierkante meter. In 2018 wisselden 4.600 vakantiewoningen van eigenaar, een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. De prijzen stijgen ook, de gemiddelde prijs voor een vakantiehuis bedraagt in 2019 zo’n 146.000 euro.

Trends die de verkoop van vakantiewoningen opstuwen

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor de verkoop van vakantiewoningen stijgt. Enerzijds is dat de prijs voor een ‘gewoon’ huis. Voor een eengezinswoning betaal je gemiddeld 300.000 euro, een bedrag dat lang niet iedereen kan opbrengen. Bij een echtscheiding of als een huiseigenaar zijn baan verliest en noodgedwongen moet verkopen, wordt vaak de toevlucht gezocht tot een vakantiewoning. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die het financieel goed hebben en daarom graag een vakantiewoning kopen omdat ze hun vrije tijd niet meer in een bungalowtent of stacaravan willen doorbrengen.

De markt voor vakantiewoningen groeit spectaculair

De Veluwe is traditioneel dé streek om vakantie vieren

Dat er juist op de Veluwe zoveel vakantiewoningen verkocht worden is niet vreemd. In deze regio wordt al van oudsher vakantie gevierd door de Nederlanders. Daarnaast zijn veel eenden houders gestopt met hun bedrijf en hebben in plaats daarvan een recreatievergunning aangevraagd voor hun terrein. De fok van eenden voor de slacht verdween grotendeels uit Nederland en werd in onder andere Frankrijk voortgezet. Als je nu een vakantiewoning in deze streek wilt kopen moet je, net als bij een gewoon huis, in veel gevallen boven de vraagprijs bieden om in aanmerking te komen.

De prijzen van vakantiewoningen zullen verder stijgen

De NVM verwacht dat de prijzen van vakantiewoningen verder zullen stijgen. De vergrijzing in Nederland speelt daarbij ook een rol. Er komen meer mensen die van hun pensioen willen genieten en dat het liefst doen op een plek waar ze rust en ruimte hebben. De verkoop van vakantiewoningen zal dan ook de komende jaren een interessant segment blijven voor makelaars, vooral op de Veluwe maar wellicht ook in andere delen van het land.

Bron: NRC Next