Kantoorlocaties in randgemeenten worden steeds populairder

11 november 2019

Voor het huren van een kantoorlocatie betaal je in het centrum of op een andere A-locatie in een grote stad inmiddels de hoofdprijs. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om zich in een randgemeente te vestigen. Hier is kantoorruimte vaak nog wel te huren voor een redelijke prijs. Doordat er in grote steden nauwelijks nog kantoorruimte beschikbaar is wijken bedrijven uit naar plaatsen als Haarlemmermeer, Amersfoort en Zoetermeer om zich daar te vestigen.

Belangrijke pluspunten voor randgemeenten

Randgemeenten hebben belangrijke pluspunten ten opzichte van de grote gemeenten. Ze hebben meer ruimte, de kans dat een bedrijf een geschikt pand kan huren voor zijn kantoorlocatie is dus groter. Daarnaast wordt er in dit soort gemeenten vaak gemengd gebouwd, kantoren staan tussen de woningen, dat wordt als prettig beschouwd. Daar komt bij dat de afstanden in Nederland natuurlijk vrijwel altijd kort zijn. Een reis van de ene wijk in Londen naar de andere duurt vaak langer dan met de trein vanuit Haarlemmermeer naar het centrum van Amsterdam.

Kantoorlocaties in randgemeenten worden steeds populairder

Gemeenten moeten beter samenwerken

Om optimaal te profiteren van de mogelijkheden van een regio, moeten gemeenten beter samenwerken. Omliggende steden kunnen een belangrijke rol spelen om een stad aantrekkelijk te maken en te houden voor het bedrijfsleven. Goede verbindingen, vooral met het openbaar vervoer worden steeds belangrijker. Omdat er steeds meer beleid wordt ontwikkeld om het gebruik van de auto te ontmoedigen is het belangrijk om te investeren in goede OV-verbindingen. Dit kan alleen als gemeenten zo optimaal mogelijk met elkaar samenwerken.

Bron: Stadszaken