Dalende lijn in verkoop nieuwbouwwoningen

18 december 2019

Uit cijfers van de branchevereniging voor de bouw NVB blijkt dat verkoop nieuwbouwwoningen sterk terugloopt. In november van dit jaar werden 12% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in november 2018. Voor deze sterke daling is een aantal oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats de aangescherpte regels voor pfas en stikstof, die een nieuw eisenpakket met zich meebrengen.

Daarnaast is er een groot tekort aan beschikbare bouwlocaties én rijzen de prijzen van nieuwbouwprojecten de pan uit. De cijfers zijn gebaseerd op woningen met een bouwzekerheidsgarantie. Dat betreft circa 90% van de nieuwbouwwoningen voor de koopsector. Daarom kunnen deze percentages als betrouwbare richtlijn worden gezien.

Dalende lijn in verkoop nieuwbouwwoningen

Afbouwgarantie

Geplande nieuwbouwwoningen met een afbouwcertificaat hebben bouwzekerheid. Zo’n certificaat wordt toegekend door garantie-instituten Woningborg of SWK. De garantie wordt pas gegeven als 70% van de nieuwbouwwoningen in een project is verkocht. Het is daarmee zeker dat de koopwoningen worden gerealiseerd, ook als de aannemer failliet gaat. Hoewel er nog geen jaarcijfers beschikbaar zijn van de nieuwbouwproductie, heeft branchevereniging NVB weinig hoop op verbetering in het nieuwe jaar.

Ook op de huurmarkt, waar wordt gebouwd voor beleggers en woningcorporaties, loopt de verkoop terug. Dit betreft ongeveer een derde deel van de nieuwbouwwoningen. De gestelde kabinetsdoelen wat betreft de verkoop van nieuwbouwwoningen worden daarmee bij lange na niet gerealiseerd.

Bron: Het Financieele Dagblad