Zwakke kantoorvloeren kosten eigenaren en huurders miljoenen euro’s

14 oktober 2019

Door aangescherpte bouwregels zullen veel huurders, aannemers en kantooreigenaren hoge kosten moeten maken. Aanleiding is het instorten van een parkeergarage in Eindhoven, in de zomer van 2017. Na dit incident, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen, werden de regels aangepast. Dat betekent dat veel betonnen vloeren in Nederland te zwak zijn. Controles en herstelwerkzaamheden moeten ervoor zorgen dat zij aan de nieuwe voorschriften voldoen.

Honderden gebouwen

De kosten voor het aanpakken van betonvloeren, kunnen per pand wel meer dan € 1 miljoen gaan bedragen. Daarnaast bestaat de kans dat bepaalde verdiepingen in kantoorpanden tijdelijk niet, of maar gedeeltelijk, gebruikt kunnen worden. Volgens kenners gaat het om honderden gebouwen, die een zogenaamde breedplaatvloer hebben. Deze vloer was ook gebruikt in de ingestorte Brabantse parkeergarage. Het voordeel van zo’n betonvloer is, dat hij snel te bouwen is en grote overbruggingen kan verdragen. De vloer is sinds het jaar 2000 vaak gelegd in kantoren en parkeergarages. Toch blijkt uit testen dat de breedplaatvloer niet zo stevig is als werd aangenomen.

Zwakke kantoorvloeren kosten eigenaren en huurders miljoenen euro’s

Verplicht herstel

Eigenaren van gebouwen met een dergelijke vloer zijn verplicht een controle te laten uitvoeren. Is de vloer onvoldoende stevig, zal deze hersteld moeten worden. Dit moet snel en professioneel gebeuren. Vandaar dat kantooreigenaren en huurders voor hoge kosten komen te staan. Door een speciale techniek worden er nauwkeurig metalen ankers in de vloeren geboord. Een dure ingreep. Gebruikers van zo’n gebouw zullen tijdelijk het gebouw moeten verlaten of krijgen te maken met overlast. De herstelwerkzaamheden kunnen wel drie maanden duren en zo voor hoge kosten zorgen.

Kosten voor de eigenaar

De kosten komen voor rekening van de gebouweigenaar. In sommige gevallen kan de aannemer aansprakelijk worden gesteld. Deze aansprakelijkheid vervalt na tien jaar. Huurders kunnen eventueel huurkorting vragen als een gebouw niet gebruikt kan worden. Toch komen ook zij voor hoge kosten te staan. Een goede inschatting van de kosten kan nog niet gemaakt worden. Eerst zal een proef gedaan worden op een vloer in een gebouw dat in gebruik is. Aan de hand daarvan kan worden bekeken wat de beste vervolgstappen zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad