Winkelbelegger Wereldhave profiteert van de oplopende inflatie

1 mei 2022

Niet voor iedereen is de inflatie uitsluitend nadelig. Wereldhave, als belegger vooral actief met winkelpanden, meldt een hogere winstverwachting dankzij de inflatie. De huuropbrengsten zullen naar verwachting toenemen. De huren stijgen mee met de inflatie en daar profiteert de belegger van. Daarom werd er in april 2022 een iets hogere winstverwachting aangekondigd. Niet alleen worden contracten geïndexeerd, ook verloopt de verhuur van winkels in steden als Dordrecht en Tilburg beter dan aanvankelijk werd aangenomen.

Winkelbezoek is weer op het oude niveau

Het winkelbezoek is volgens een zegsman van Wereldhave weer ongeveer op het niveau van voor de uitbraak van corona. Maar nu krijgen winkels met nieuwe problemen te maken. Schaarste aan producten en vooral de gestegen energieprijzen geven grote financiële zorgen. Wereldhave heeft vooral winkelpanden van supermarkten, kledingwinkels en drogisterijen. Vooral de kleding- en schoenenbranche zal het de komende periode zwaar krijgen, zo is de verwachting. Wereldhave houdt er rekening mee dat de kledingketens aan wie zij verhoren, bij contractverlenging om een lagere huur zullen vragen. Dat betekent dat de winstmarge onder druk komt te staan.

Herziening vastgoedportefeuille

Wereldhave is bezig met een herziening van de vastgoedportefeuille. Het merendeel van de winkelcentra die het bedrijf in Frankrijk had werden verkocht. Ook ligt minder de focus op de detailhandel en meer op winkels voor dagelijkse boodschappen, zoals de supermarkt en de drogist. Daar bleven de klanten immers gewoon komen, ook tijdens corona. Voor andere zaken wordt steeds vaker online gewinkeld.

Bron: Het Financieele Dagblad